Köpsignaler och varningar

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler för ett läkemedelsbolag. Men det varnas för säljsignaler i två andra aktier.

OMX Stockholm PI har brutit halslinjen i en huvudskuldra-formation vid 577 punkter vilket utlöst en säljsignal. Formationen indikerar att pessimismen ökar och att indexet inleder ett trendomslag, vilket redan skett på kort sikt.

Kursen har brutit en tidigare stödnivå vid 560 punkter vilket öppnar upp för fortsatt svag utveckling.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 39 punkter och det långsiktiga hausseindexet ligger på 45 punkter, vilket indikerar att det råder en övervikt av pessimism bland både kortsiktiga och långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 79 procent och köpandelen för det senaste året är 69 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Värt att notera är även att insiderköpen är starkt positiv, 92 procent, senaste veckan. Det indikerar att optimismen bland insiders ökar på kort sikt, vilket är ett styrketecken.

Stockholmsbörsen befinner sig i en statistiskt svag period, där både augusti och september har haft en genomsnittlig nedgång på 1,8 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt negativt på medellång sikt.

 

Medivir: Aggressiva köpare har pressat upp kursen från golvet i en stigande trendkanal. Trendkanalen indikerar att optimismen över tid ökar stadigt och enligt Investtechs forskning har aktier i stigande trendkanaler fortsatt att prestera en genomsnittlig utveckling klart bättre än referensindex.

Aktien befinner sig i en rektangelformation där en slutkurs över 83 kronor kommer vara ytterligare en positiv signal.

Positiv volymbalans stärker den stigande trendkanalen på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Vostok New Ventures har brutit den fallande trendkanalen nedåt. Det signalerar en starkare nedgångstakt då aktier med denna säljsignal följts av en genomsnittlig avkastning på 6,3 procentenheter sämre än referensindex på tre månaders sikt, jämfört med 2,0 procentenheter sämre för aktier i fallande trendkanaler.

Brottet stärks av hög volym vilket indikerar att osäkerheten bland investerare ökat kraftigt på kort sikt. Samtidigt har RSI brutit under 30 vilket indikerar att momentum är svagt.

Insiderhandeln är positiv, men den tekniska bilden gör att den samlade bilden ändå är övervägande negativ.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Amhult 2 B ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att pessimismen ökar stadigt. Trendkanalen stärks dessutom av negativ volymbalans och fortsatt svag utveckling indikeras.

Det finns stöd vid 69 kronor vilket kan begränsa nedsidan. De senaste dagarna har dock kursen pressats ned på hög volym vilket indikerar att pessimismen tilltagit på kort sikt. Det ökar risken att kursen bryter stödet.

Inför att bolaget redovisar sin delårsrapport den 24 augusti indikerar den tekniska bilden att investerare har låga förväntningar på bolagets ekonomiska utveckling.

Investtechs rekommendation: Sälj

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -