Balder från säljare till köpare

Börs Fastighetsbolaget Balder har under det första halvåret varit en nettosäljare men kommer över tid att vara "en stor nettoinvesterare" av fastigheter och i projekt. Det skriver Erik Selin i halvårsrapportens vd-ord.

"Men vi är flexibla gällande tidpunkten för förvärv och investering. Sålunda kommer Balder vara nettosäljare vissa perioder och större investerare andra perioder", fortsätter han med tillägg att officiella kreditbetyg från S&P och Moody's också gör det "ytterst viktigt att vårda balansräkningen för att minst behålla nuvarande kreditbetyg". Hos S&P har exempelvis Balder investmentgrade-betyget BBB.

Balders sammanlagda fastighetsinnehav uppgick till 89 miljarder kronor vid halvårsskiftet (78) mot 86 miljarder vid årsskiftet. Bolaget redovisar fastighetsvärdeförändringar om 2,7 miljarder kronor för det första halvåret (1,7) varav 0,8 miljarder kronor under det andra kvartalet (1,0).

Bolaget sålde under årets första halvår 109 fastigheter (37) för sammanlagt 2,8 miljarder kronor (0,7) varav 106 stycken under det andra kvartalet (4) för 2,2 miljarder (0,3).

Bolaget har under det andra kvartalet lämnat Tranås, Falköping, Arboga och Köping. Under det första halvåret har samtidigt 0,9 miljarder kronor investerats i förvärv samt 1,6 miljarder kronor i befintliga fastigheter och projekt.

Balder bedömer att det har en intjäningsförmåga på tolvmånadersbasis om 5,9 miljarder kronor i hyresintäkter med förvaltningsresultat om 2,8 miljarder kronor. Det går att jämföra med 5,7 respektive 2,7 miljarder i slutet av mars.

Den nya prognosen inbegriper fyra hotellfastigheter i centrala Köpenhamn och en hotellfastighet i Helsingfors som samtliga tillträds under innevarande kvartal.

"Att över tid öka förvaltningsresultatet har, från det Balder bildades i nuvarande form för tolv år sedan, varit det ekonomiska nyckeltal vi på daglig basis lägger störst vikt vid", skriver Erik Selin som pekar på att aktuell intjäning per stamaktie ökat med 25 procent på ett år och 5 procent jämfört med i det första kvartalet.

Balders belåningsgrad uppgick vid halvårsskiftet till drygt 47 procent, mot ett finansiellt mål om max 55 procent.

Balders hyresintäkter uppgick till 1.433 miljoner kronor i det andra kvartalet (1.307).

Driftöverskottet blev 1.000 miljoner kronor (896) och förvaltningsresultatet uppgick till 773 miljoner (637).

De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter summerade till 714 miljoner (1.021), medan värdeförändringarna på derivat var 85 miljoner kronor (-193).

Efter skatt blev resultatet 1.754 miljoner kronor (1.184), vilket motsvarade 9:13 kronor per stamaktie (5:66).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -