Kan konjunkturen rädda börsen?

Makroveckan Världens placera har dragit öronen åt sig till följd av krisen kring Nordkorea och fortsatt turbulens i Vita Huset. Kanske kan fortsatt starka globala konjunktursignaler få humöret att vända.

Det är fortsatt segt på de flesta av världens börser. Krisen kring Nordkorea fortsätter att spöka, liksom att Vita Huset chefsstrateg Steve Bannon lämnat sin post. Dessutom fortsätter efterspelet till händelserna i Charlottville att ställa till det för president Trump som upplöst sitt näringslivsråd. Det senare har bidragit till att många ställer sig än mer tveksamma till Trumps möjligheter att få igenom sin ekonomisk-politiska agenda.

Den svenska börsen backade visserligen bara med omkring en halv procent under veckan som gick men trenden allt sedan slutet av juni ser allt mer olycksbådande ut.

Noterbart är ändå att metallpriserna har fortsatt uppåt och att oljepriset också studsade tillbaka under veckan som gick. Brentoljan handlas nu kring 52,50 dollar per fat.

En del av förklaringen till högre råvarupriser ligger givetvis i att den globala konjunkturen trots allt fortsätter att stärkas. Och kanske kan det också ge börsen en skjuts uppåt framöver.

På onsdag kommer viktiga signaler kring den globala konjunkturutvecklingen när de preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. Endast små förändringar väntas vilket skulle betyda index en hygglig bit över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Viktigt att de amerikanska indexen levererar på en hygglig nivå och följer upp de starka hushållsindikatorer som kommit under senare tid. Michiganindexet över konsumentförtroendet steg till höga 97,6 för augusti.

Mycket av marknadens fokus lär dessutom hamna på det centralbankssymposium som startar på torsdag i Jackson Hole. Tal kommer att hållas av bland annat Fed-chefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi.

Nu har man visserligen från centralbankshåll försökt tona ner förväntningarna kring vilket budskap som kommer att levereras men ändå lär talen läsas med lupp av placerare i jakten på ledtrådar till nästa penningpolitiska steg. Det kan säkert bli en del överreaktioner också.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot arbetsmarknadssiffror, producentprisindex och hushållsutlåning. Dessutom håller vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick tal under torsdagen.

Måndag

Ganska tomt på makroagenda så det blir fortsatt fokus på krisen kring Nordkorea och turbulensen i Vita Huset. Mycket av de senare handlar om hur den förre chefsstrategen Steve Bannon kan tänkas agera nu när han lämnat Trump-adminstrationen.

Tisdag

Dagens viktigaste är det tyska ZEW-index som mäter humöret i delar av investerarkollektivet. En mindre nedgång ligger i korten efter sega börser och en starkare euro.

Onsdag

Sannolikt en mycket viktig dag för börsutvecklingen framöver. De preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. Kanske kan fortsatt hyggliga konjunkturindikatorer få investerare att fokusera på realekonomin istället för det politiska spelet. Viktigast är att de amerikanska indexen kommer in på hyggliga nivåer.

Torsdag

Svensk arbetsmarknad fortsätter att imponera med sin styrka. Ökat arbetskraftsutbud kan dock bidra till att arbetslösheten steg något i juli. En hel del av marknadens fokus lär i skin tur hamna på det centralbankssymposium som startar i Jackson Hole. Vanligtvis ett utmärkt tillfälle för diverse centralbankschefer att ge indikationer på den framtidas penningpolitiken. Den här gången har man dock från centralbankshåll försökt tona ner förväntningarna.

Fredag

Det viktiga tyska IFO-indexet som mäter humöret i tyskt näringsliv, och baseras på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex, publiceras och väntas ligga kvar på en mycket hög nivå. Nedtonade förväntningar i all ära men ändå lär Janet Yellens tal vara dagens, och kanske hela veckans, makrohöjdpunkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -