Därför höjer SEB Avanza

Börs Trots nätmäklaren Avanzas högre genomsnittskurtage än Nordea har kundinflödet fortsatt att vara solitt, en indikation på att kunderna fokuserar mindre på kurtagenivåer än förväntat.

Det skriver SEB i den analys där rekommendationen för aktien höjs till behåll från sälj med uppjusterad riktkurs till 340 från 335 kronor.

SEB framhåller samtidigt att en kurtageprissänkning fortfarande ligger i estimaten, men att sannolikheten för det minskat. SEB bedömer att en stor del av Avanzas kunder betalar i 0,17 procent i genomsnittskurtage, att jämföra med Nordeas sedan våren sänkta kurtagenivå till 0,06 procent.

SEB framhåller också att handelsaktiviteten förbättrats något under den senaste tiden och att det hittills under det tredje kvartalet varit en bättre trend än förväntat. Även om handelsaktiviteten är volatil till sin natur har SEB valt att höja estimaten för justerad vinst per aktie med 2 procent under åren 2017 till 2019. För såväl 2017 som 2018 förväntas nu en justerad vinst per aktie på drygt 12 kronor.

"Till följd av aktiekursnedgången har värderingen kommit ned i linje med globala sektorkollegor utifrån våra estimat med ett p/e-tal på runt 25 gånger den förväntade vinsten för 2018", skriver SEB som konstaterar att det är en hög värdering jämfört med aktiemarknadssnittet men att det beror på att Avanza är ett högkvalitativt bolag på en marknad med strukturell tillväxt.

Avanza var vid 10-tiden upp omkring 4 procent för dagen men har backat drygt 8 procent under 2017.

Graf: Avanzas utveckling sedan årsskiftet

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -