THQ Nordics rapportbomb

Aktieanalys THQ steg ytterligare efter en kanonrapport. Prislappen är hög men så är också förväntningarna på kom-mande spelsläpp

Hittills i år har datorspelsbolaget THQ Nordic ökat omsättningen med 75 procent. Och i senaste kvartalet steg rörelseresultat med hela 113 procent år mot år. Det är alltså inte för inte som bolaget väckt investerarnas iver på aktiemarknaden. Dessutom är spelsektorn som helhet glödgande het.

THQ Nordic har en kort historia som listat bolag. Premiären gjordes på First North den 22 november 2016 och blev då en given succé. Erbjudandet var övertecknat 19 gånger, och fondbolag som Didner & Gerge, Swedbank Robur och Handelsbanken Fonder hade skrivit på för nästan hälften av det saluförda aktierna.

Med andra ord fanns det vid premiären ett rejält överskott av hungriga aktieklippare som inte fått den tilldelning de önskat i emissionen. Och bara i år har aktien sedan stigit i värde med över 100 procent.

Att datorspelbolag står högt i kurs vet vi sedan tidigare. Inför noteringen värderades THQ till hela 1,44 miljarder kronor. Men till idag har prislappen hunnit växa till över 5 miljarder, trots att nettoomsättningen bara var drygt 300 Mkr under fjolåret. Det är en vältilltagen prislapp även i ljuset av bolagets senaste prestationer. Men förväntningarna är ännu högre om framtiden.

Affärsmodellen är också väldigt lönsam. Av 302 Mkr som trillade in förra året föll 72 Mkr hela vägen ned till bottenraden, motsvarande en vinstmarginal efter skatt på närmare 24 procent. I senaste kvartalet ökade marginalsiffran ytterligare, till 27 procent.

Strategin bygger främst på att förvärva etablerade spel och varumärken för att sedan göra dem bättre, snygga till grafiken, addera nya funktioner, med hopp om att öka försäljningen. Spelen saluförs via digitala kanaler som Steam, Playstation Store och Xbox live. Men också i fysiska butiker, hos exempelvis Wal-Mart och Gamestop.

Bolaget sitter på en stor spelportfölj men merparten av intäkterna kommer ifrån ett fåtal bästsäljare. Spelet MX vs ATV är en kassako som under tidigare år stått för cirka 30 procent av intäkterna. Den viktigaste spelplattformen är Playstation som gett drygt 40 procent av inkomsterna. Egna titlar stod under fjolåret för 70 procent av intjäningen och mer än 80 procent av bruttoresultatet.

Hur THQ kom att bli ett litet spelunder är ganska intressant. Grundaren Lars Wingefors (som fortfarande äger 50 procent av aktierna) började som 15-åring med att sälja serietidningar. I nästa steg begagnade tv-spel via postorder. Verksamheten växte och under en brinnande it-boom såldes företaget till en brittisk aktör. Senare köptes den nordiska delen av verksamheten tillbaka av grundaren.

Men startskottet för vad som är dagens THQ Nordic gick först när den österrikiska spelförläggaren Jowood köptes 2011, och senare år 2013 när immateriella rättigheterna togs över från amerikanska THQ:s konkursbo. 

Amerikanska THQ var under sin storhetstid en av världens tio största spelförläggare, noterat på Nasdaqbörsen i New York. Men efter att bolaget hamnat på obestånd förvärvades varumärket THQ och 20 andra varumärken, från vilket THQ Nordic fått sitt namn.

Under andra kvartalet lanserades uppdaterade versioner av en rad speltitlar och bolaget utannonserade att äventyrsspelet Darksiders senare kommer i en tredje version, vilket eldat på försäljningen av äldre varianter av spelet. Lanseringen är planerad till 2018.

Även i år väntas flera lanseringar. Planerade i tredje och fjärde kvartalet. För första gången släpps uppföljare på egna befintliga varumärken. Totalt ryms 30 pågående projekt i pipeline, var av 13 utannonserats.

Aktiviteten märks i investeringskassaflödet. Under första halvåret nettoinvesterades närmare 130 Mkr, främst i pågående spelprojekt. Trenden är tydligt, sedan 2013 stiger utvecklingsinvesteringarna i relation till ebitda-resultatet närmast paraboliskt. Förväntningarna på vad det mynnar ut i är nu skyhöga.

Den globala spelmarknaden förväntas växa med 7 procent årligen fram till 2019. Men halva marknaden finns i Asien där THQ har en mindre exponering. Istället riktar vi blicken mot Nordamerika och Europa där marknaden ökade med lugnare 4 procent mellan 2015-2016, enligt bolaget.

Förutom genom lyckade spellanseringar kan THQ komma att växa genom fler förvärv av mindre förläggare och IP-köp från finansiellt ansträngda konkurrenter. En för bolaget dåligt outforskad marknad är den snabbväxande scenen för mobilspel.

Mer än fem miljarder kronor är sen saftig prislapp, men bolaget kan mycket väl vara värt det. Allt beror på hur lyckosamma det kommande lanseringarna blir.

Det Redeyes analytiker som följer bolaget nära tror till exempel att försäljningen i fjärde kvartalet kan bli lika stor som under hela fjolåret. I ett sådant scenario, och givet den höga vinstmarginalen, sjunker värderingen snabbt. Bolaget är också finansiellt starkt med en nettokassa vid kvartalets utgång.

Så sent som i onsdags köpte ordförande Kicki Wallje-lund 2 700 aktier i bolaget på prislappen 72,50 kronor, vilket såklart är betryggande. Ledningens stora ägande, och grundarens långa erfarenhet och engagemang väger tungt när det blivit dags att sammanfatta vår syn på bolaget.

THQ är en högriskinvestering och ingen aktie att förankra förmögenheten i. Men bolagets framgångar hittills, dess stabila finansiella situation, erfarna ledning och potentialen i kommande lanseringar går inte att negligera. Spelsläppen kan bli pannkaka och då är fallhöjden rejäl. För den riskvillige blir rekommendationen ändå köp - men bara för en liten del av portföljpengarna.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Embracer Group B Köp 72,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -