Hissen hela vägen upp

Aktieanalys Alimaks första hela kvartal med de stora nyförvärven på plats överträffade förväntningarna. Ett orosmoln har därmed skingrats.

Hissföretaget Alimak kan se tillbaka på ett starkt andra kvartal. Bolaget presenterade på torsdagsmorgonen klart bättre siffror än väntat för perioden och aktien tog ett rejält kliv uppåt. Orderingången är fortsatt stark vilket bådar gott inför de kommande kvartalen.

Alimak är en världsledande tillverkare av hissar och plattformar till industri- och byggsektorerna. Produkterna säljs över hela världen och intäktera är relativt jämnt fördelade mellan Europa, Asien och Nordamerika.

Verksamheten delas in i fyra affärsområden: Construction Equipment, Industrial Equipment, After Sales och Rental.

Av dessa är After Sales den tydliga vinstmotorn inom Alimak. Efter fjolårets två stora förvärv har koncernen en installerad bas på cirka 66 000 hissar och plattformar över hela världen. Livslängden på dessa bedöms vara runt 25-30 år och tre fjärdedelar av livslängdskostnaden består av service.

Eftermarknasaffären är som regel både mer konjunkturstabil och mer lönsam än nyförsäljning. Service behövs oavsett konjunkturläge, och behoven tenderar att öka i sämre tider då kunderna sliter på materialet. Marginalerna är också bättre vilket går att uttyda ur After Sales rörelsemarginal på knappa 28 procent första halvåret i år jämfört med hela koncernens dryga 13 procent.

Det innebär att After Sales svarar för mer än halva rörelseresultatet inom Alimak. Bolaget är således mer konjunkturstabilt än man kanske kan tro givet exponeringen mot bygg- och industrisektorerna.

Fjolårets båda storförvärv slutfördes under första kvartalet i år och arbetet med att integrera dessa pågår nu för fullt. Det är framför allt affärsområdet Industrial Equipment som fått sig ett rejält lyft. Omsättning och orderingång ökade väl över 400 procent i det andra kvartalet.

Organiskt var inte bilden lika positiv. Orderingången föll med 20 procent till följd av en fortsatt svag efterfrågan inom olje- och gasindustrin. Även inom allmän industri var aktiviteten lägre än för ett år sedan.

Den tröga efterfrågan inom olje- och gasindustrin var bidragande orsaker till att Alimak ville bredda verksamheten inom divisionen Industrial Equipment. Fjolårets två förvärv tillför verksamhet inom vindkraft och fasadunderhåll. Affärsområdet stabiliseras därmed genom att det får fler ben att stå på. Lönsamheten i området har också förbättrats i och med nyförvärven.

Sammantaget innebär dock nytillskotten en utspädning av lönsamheten inom Alimak. Det är eftermarknadsaffären som inte är lika lönsam i de förvärvade bolagen. Området After Sales tappade därför något i lönsamhet. Andra kvartalets justerade rörelsemarginal på 28,3 procent kan jämföras med 34,5 procent i fjol.

Sammantaget föll Alimaks justerade rörelsemarginal med 3 procentenheter till 14,5 procent i det andra kvartalet. Bolaget har dock tidigare sagt sig räkna med att kunna utvinna synergier ur förvärven motsvarande 2 procentenheter på marginalen.

Integrationsarbetet pågår som sagt för fullt. Verksamheten inom After Sales är en viktig del av detta arbete eftersom det som sagt är den stora vinstmotorn inom Alimak och en stabiliserande faktor. Förutom After Sales fokuserar bolaget även på inköp, produktion och möjligheter till korsförsäljning.

De stora nyförvärven stökar till jämförelsen med fjolåret något, men Alimak rapporterar en stark underliggande tillväxt och orderingång i det andra kvartalet. Orderingången ökade organiskt med 14 procent och intäkterna med 20 procent. Det var framför allt områdena Construction Equipment och After Sales som var drivande i den utvecklingen.

Den starka underliggande tillväxten var glädjande eftersom det varit ett litet orosmoln i Alimak. Bolaget nådde bara 1 procents organisk tillväxt i fjol. Alimak sänkte även sitt tillväxtmål i början av 2017 till 6 procent organisk tillväxt årligen, från tidigare 10 procent.

Första halvåret i år har bjudit på 14 procents organisk tillväxt i såväl intäkter som orderingång, långt över målet alltså.

Den starka orderingången är så klart positiv inför resten av 2017. De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt SME Direkt med att året slutar med intäkter på knappt 4,2 miljarder kronor, en dubbling mot i fjol. Den justerade rörelsemarginalen väntas backa till 12,8 procent från 16,1 i fjol. Snittprognosen för vinst per aktie är 6,45 kronor.

För 2018 väntas en tillväxt på 13,5 procent och en förbättring av den justerade rörelsemarginalen till 14,1 procent. Vinsten per aktie stiger då 46 procent till 9,40 kronor. För 2019 ligger prognosen på 11,40 kronor per aktie.

P/e-talen för åren 2018 och 2019 ligger i dagsläget på 16,0 respektive 13,2. Justerat för nettoskulden på dryga 1,1 miljarder värderas rörelsen till 15,7 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Alimak-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,0 procent respektive 2,7 procent.

Alimak-aktien har varit lite svajig under första halvåret i år. Sedan i somras har dock kursen tagit fart uppåt och medan Stockholmsbörsen i övrigt backat kraftigt har Alimak stigit nästan 15 procent. Rapporterna för första och andra kvartalet i år har gett lugnande besked när det gäller de stora nyförvärven och den operativa risken i aktien har därmed minskat.

Att utfallet i det andra kvartalet överträffade förväntningarna på de flesta punkter ökar också sannolikheten för att bolaget klarar av att nå de högt ställda förväntningarna på vinsttillväxten de närmaste åren.

Sammantaget ser vi Alimak-aktien som köpvärd. Bolagets exponering mot bygg- och industrisektorerna är intressant i dagsläget liksom den geografiska bredden. Orderingången är stark och nyförvärven har kommit på plats på ett bra sätt.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alimak Group Köp 147,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -