Fondvinnare i sommarsolen

Fondkommentar Sommaren har bjudit på en skiftande utveckling för fonder. Den starka svenska kronan sätter käppar i hjulen för många utländska fonders avkastning. Men det finns fonder som avkastat riktigt bra, Placera har listat sommarens vinnar- och förlorarfonder.

Utvecklingen på världens börser har de tre senaste månaderna varit svag räknat i svenska kronor. Enligt Morningstar har ingen region eller marknad orkat upp till positiv avkastning för en svensk investerare. För en amerikansk investerare som har sina tillgångar i dollar är däremot alla marknader på plus motsvarande period. Vi kan konstatera att valutans fluktuationer spelar än större roll än på länge för fondavkastningen.

Det är den allt starkare svenska kronan som gör att avkastningen påverkas negativt för många utländska fonder. Kronan har sedan mitten på maj stärkts med över 9 procent mot den amerikanska dollarn. Mot euron har utvecklingen däremot inte varit lika stark, kronan har stärkts med drygt 2 procent.

MSCI Världsindex har under de tre senaste månaderna backat med knappt 5 procent (drygt 50 procent av indexet utgörs av amerikanska bolag). Stockholmsbörsen har utvecklats lite sämre och backat med drygt 5 procent. De europeiska börserna har haft en marginellt bättre utveckling. Breda europaindex har backat 5,1 procent i svenska kronor, vilket är i nivå med USA-börserna.

De bästa börserna hittar vi i Asien. Regionen har klarat sig bäst med en nedgång på minus 1,9 procent mätt i svenska kronor. Läs mer om marknadernas utveckling i sommaren i Pekka Kääntäs utblick.

Placera har listat sommarens vinnar- och förlorar fonder från Avanzas fondutbud. Det skiljer drygt 30 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, vilket är mycket.

Vinnarlistan utgörs av blandad skara fonder. Den innehåller bland annat Turkietfonder, Kinafonder och en Afrikafond.

Vi hittar två Turkietfonder på listan och bäst av dem har HSBC GIF Turkey utvecklats. Fonden har gått upp 11 procent. East Capital Turkiets avkastning skäms inte heller för sig på knappt 5 procent. Båda fonderna har utvecklats bättre än fondkategorisnittet enligt Morningstar. Vår närmaste tillväxtmarknad är baltländerna. INVL Baltic Fund har lyckats avkasta drygt 8 procent under sommaren vilket placerar den på en klar andraplats på vinnarlistan.

Utbudet av Afrikafonder är litet. Men Tundras Frontier Africa har lyckats väl, med en avkastning på knappt 7 procent är den på en klar andraplasts. Fonden har fått se flera av de afrikanska börserna stiga under sommaren. Två riktiga börsraketer är Zimbabwebörsen och Nigeriabörsen som stigit 43 procent respektive 35 procent de senaste tre månaderna.

Kinafonder har utvecklats bra under perioden. Enligt Morningstar har kategorisnittet för Kinafonder ökat med knappt 2 procent. Vi hittar totalt tre fonder på topplistan. De är alla aktivt förvaltade och alla har utvecklats bättre än kategorisnittet och index. Bäst har HSBX GIF Chinese Equity gått med en 5,6 procentig uppgång.

BNP-statistiken för Kina det andra kvartalet var starkare än förväntat. Samtidigt har risken för ett handelskrig med USA minskat och den kinesiska valutan har stärkts. Den viktigaste kinesiska nyheten var den internationella indexberäknaren MSCI:s beslut den 20 juni att inkludera kinesiska fastlandsaktier, så kallade A-aktier i sina jämförelseindex under nästa år.

Längre ner bland vinnarfonderna hittar vi både en Balkanfond och en norsk fastighetsfond. Enligt tillväxtmarknadsspecialisten East Capital är det en tydlig återhämtning i sikte för Balkanländerna. Medan flera globala aktiemarknader har nått nya rekordnivåer handlas Balkanbörserna fortfarande långt under tidigare rekordnivåer.

Även förlorarlistan består av en brokig skara fonder. Men den har en tydlig lutning mot energifonder och Koreafonder.

Fem energifonder på bottenlistan. Kategorisnittet för energifonder har enligt Morningstar backat knappt 14 procent de senaste tre månaderna. Överst på sommarens förlorarlista hittar vi Schroeders ISF Global Energy som nästan backat 20 procent. Största innehavet i fonden är det amerikanska oljeservicebolaget Schlumberger. Aktien har haft det tufft och backat över 20 procent i svenska kronor under perioden. Fonden har backat drygt 30 procent sedan årsskiftet.

Schlumberger Subsea Production

Tundra Pakistanfond har avkastat minus 18,7 procent under perioden, vilket gör att fonden har utvecklats negativt sedan årsskiftet. Det är sannolikt vinsthemtagningar och ökad politisk oro inför nästa års val då det pågår en Panamaskandalsutredning kring den sittande premiärministern. Årets utveckling står i stor kontrast mot fjolåret då fonden avkastade drygt 40 procent. Mycket av fjolårets uppgång drevs av att indexberäknaren MSCI uppgraderade Pakistans status från gränsmarknadsland till tillväxtmarknadsland.

Koreafonder har haft en kämpig sommar, kategorisnittet har enligt Morningstar backat knappt 10 procent. Vi hittar fonderna Templeton Korea A SEK och Invesco Korean Equity på förlorarlistan. Båda fonderna har tappat mer än kategorisnittet för Koreafonder.

Lee Jae-yong

Det är bland annat ökade politiska spänningar mellan Nordkorea och USA med krigshot som satt sin prägel på börshumöret. Samsung som är Seoulbörsen klart störst bolag som utgör runt 25 procent av index har dragits in i en skandal kring bolagets vice ordförande Lee Jae-yong.

Han är son till Samsung grundaren Lee Kun-hee och anses vara den som styr bolaget. Lee Jae-yong. är nu åtalad för bland annat mutbrott. Aktien har tappat runt 3 procent under de senaste tre månaderna. Tillsammans med den sydkoreanska wonen kräftgång mot kronan med minus 10 procent, blir det en betydande nedgång.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -