Heta Listan: Rent bord inför hösten

Heta Listan Listan är tillbaka efter sommaruppehåll. De affärsförslagen som lämnades på bordet i juni har i sin helhet levererat långt bättre avkastning än Stockholmsbörsen. Men nu är listan tom och redo för veckans nya idéer.

Placeras Heta Lista publicerades senast i slutet på juni. På listan fanns då fem affärsförslag, var av två har nått våra tilltänkta målkurser.

I mål gick kortjätten Visa (+15%) och transportbolaget DSV (+15%). Den senare har sedan fortsatt vidare högre. Henkel AG och amerikanska 3M lämnade listan på plus minus noll. Affärsförslaget i Alimak gav istället en förlust på 5 procent. I och med detta är listan rensad och redo för nya uppslag under hösten.

Värt att poängtera är att ingen hänsyn tagits till eventuell valutapåverkan på resultaten, vilket aldrig gjorts tidigare heller.

Utvecklingen på sommarbörsen i Stockholm har lämnat mycket att önska rent trendmässigt. Börsen tyngs bland annat av en starkare krona och negativa reaktioner på andra kvartalets bolagsrapporter.

Börsen hettas upp och kyls av i cykler, och efter senaste årets fina uppgångar är det naturligt att det kommer en kalldusch, utan att det för den skulle innebär domedagen.

Rekylen bör också få utrymme i både tid och pris. Alltså, efter en årslång uppgång räcker inte ett par dagars nedgång för att väcka köplusten igen. Det bör bli ett mer utdraget förlopp.

Första anhalt som bevakats på vägen ned var indexnivåer kring det långa medelvärdet MA200, för en möjlig stabilisering därikring.

Men verkstadstunga, och valutakänsliga, Storbolagsindex (OMXS30) har dock redan sjunkit under den nivån, vilket kan tolkas som ett svaghetstecken bland tillämpare av teknisk analys. Men att tyda trenden med hjälp av medelvärden är långt ifrån en så exakt vetenskap.

Vår inställning till Stockholmbörsen förblir avvaktande till dess att en stabilisering märks i kursgraferna.

Världens finansiella marknader är kommunicerande kärl men samma svaghet som i Sverige och Europa märks inte på USA-börserna, vilket också anas av sommarens resultat på Heta Listan. I stället är det dollarn som tagit styrk på valutamarknaden.

Skulle aktiemarknaden också klappa ihop i USA, då kan Stockholmsbörsen gå en sorglig höst till mötes, i och med svagheten som redan märks på vår hemmamarknad. Stockholmsbörsen är dock närmare besläktad med tyska DAX-index som visat första tecken på en kursstabilisering.

Här är veckans nya kandidat från Danmark.

Chr. Hansen Holding Trigger 519,00. Målkurs 600,00. Stop loss 493,00.

Danska Christian Hansen (börsvärde 67 245 miljoner danska kronor) är en av världens främsta ägare av kommersiellt gångbara bakteriekulturer. Sammantaget äger bolaget rätten till närmare 300 000 bakteriesträngar som tillsätts bland annat i mat och kosttillskott.

Intäkterna växer stadigt. Ifjol ökade försäljningen med knappt 11 procent och under det innevarande räkenskapsåret förväntas en tillväxt över 12 procent. Samtidigt väntas lönsamheten öka med 20 procent mot ifjol under 2017, och ytterligare 14 procent under 2018, enligt SME Direkt.

I relation till vinsten är prislappen hög, kring p/e 36 på årets förväntade resultat. Men givet den goda tillväxten, både för omsättning och lönsamhet, behöver det inte avskräcka.

Aktien har brutit upp på ovansidan och vi säger köp om den stiger över 519,00 danska kronor. Sätt stoppen vid 493,00 danska kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -