Vad säger TA?

Tekniska analys Investtechs tekniska analyser signalerar sälj för det breda Stockholmsindexet OMXSPI. Men finner två specifika aktier köpvärda.

OMX Stockholm PI har brutit halslinjen i en huvudskuldra-formation vid 577 punkter vilket utlöst en säljsignal. Formationen indikerar att pessimismen ökar och att indexet inleder ett trendomslag.

Kursen utmanar motståndet vid 560 punkter vilket lett till ett marginellt brott genom denna nivå. Negativ volymbalans och svagt RSI indikerar att det fortsatt råder generell pessimism bland investerare.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 42 punkter vilket indikerar att det råder en övervikt av pessimism bland kortsiktiga investerare. Det långsiktiga ligger på 47 punkter vilket indikerar att det råder en svag övervikt av pessimism bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 73 procent och köpandelen för det senaste året är 68 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det innebär att det skett ungefär tre gånger så många köp som försäljningar bland insiders det senaste månaden och ungefär dubbelt så många köp under det senaste året.

Stockholmsbörsen befinner sig i en statistiskt svag period, där både augusti och september har haft en genomsnittlig nedgång på 1,8 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt svagt negativt på medellång sikt.

 

G5 Entertainment ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Det indikerar att optimismen ökar då investerare under en längre period valt att gå upp i pris för att köpa aktien. Enligt Investtechs forskning fortsätter aktier i stigande trendkanaler att stiga, och det i högre takt än referensindex.

Positiv volymbalans- normalt stiger aktien på dagar med hög handelsvolym och reagerar tillbaka på dagar med låg handelsvolym. Det stärker den stigande trendkanalen.

Insiderhandeln är maximalt positiv efter att styrelseledamot Stefan Lundborg rapporterat aktieköp för drygt en miljon kronor under juni och juli.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Axfood har fallit tillbaka mot golvet i en stigande trendkanal. Vidare uppgång indikeras och dagens kursnivå kan vara en god ingångskurs, då uppsidan bedöms vara stor i förhållande till nedsidan.

Det finns dessutom horisontella stöd vid 136-138 kronor vilket indikerar att det är många investerare som anser att aktien är köpvärd på dessa nivåer, det kan begränsa nedsidan.

RSI visar en stigande trend vilket indikerar att optimismen ökar.

Investtechs rekommendation: Svag köp.

 

Acando har brutit en stigande trendkanal på medellång sikt. Det är i sig ingen säljsignal utan en signal om en svagare stigningstakt.

Kursen har dock utlöst en säljsignal från en dubbeltopp-formation på både medellång och lång sikt. Formationen indikerar att investerare ansett att kursen stigit för mycket och att rädslan för kursfall därmed ökar. Enlgt teknisk analys-teori är dubbeltopp-formationen inledningen av ett trendomslag.

Lågt RSI indikerar att momentum är svagt vilket understödjer indikationen om ett kommande trendomslag.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -