Lindab på rätt väg

Aktieanalys Lindab-aktien har tappat mark på sistone. Halvårsrapporten bjöd på lite blandade besked, men överlag består de positiva utsikterna för bolaget.

Lindab har bjudit aktieägarna på en rejäl berg och dalbanetur de senaste månaderna. Kursen rusade uppåt under våren men har därefter fallit tillbaka en hel del under sommaren. Lindab säljer produkter och system för ventilation, inomhusklimat, diverse byggprodukter i stål samt monteringsfärdiga stålbyggnadssystem. Efterfrågan styrs således av byggkonjunkturen.

Drivande i vårens uppgång var förhoppningar om att problemen inom divisionen Building Systems nått ett bottenläge. Divisionen säljer monteringsfärdiga stålbyggnadssystem och har en relativt stor exponering mot Östeuropa och framför allt Ryssland. Utvecklingen har de senaste åren varit svag.

Building Systems utgör omsättningsmässigt en liten del av Lindab men förlusterna har trots det varit kännbara de senaste åren. Blodflödet har dock minskat för Building Systems och i våras sade vd Anders Berg att han nu såg ljusare tider för divisionen framöver.

Betydligt större, och viktigare för resultatutvecklingen i Lindab, är divisionen Products & Solutions. Där säljer bolaget produkter och system för ventilation och inomhusklimat samt diverse byggprodukter i stål som exempelvis avvattnings-, tak- och fasadprodukter. Det är inom ventilation som Lindab satsat hårdast de senaste åren. Målet är att bli en helhetsleverantör på området.

Tecken på en förbättrad efterfrågan nere på kontinenten för Products & Solutions var en bidragande orsak till Lindab-aktiens snabba kursuppgång under våren. Det första kvartalet i år var det bästa för Products & Solutions sedan före finanskrisen. Aktien rusade upp över 30 procent från april till juni.

Efter det starka första kvartalet hade förväntningarna höjts inför sommarens halvårsrapport. Lindab levererade också siffror som var väl i linje med aktiemarknadens förväntningar. Det var dock ”fel” division som presterade. Vinstmotorn Products & Solutions växte knappt alls organiskt och resultatet landade något under förväntan. Istället var det Building Solutions som presterade bättre än väntat.

Building Solutions är dock med sin projekttunga verksamhet rätt svajigt mellan kvartalen. Resultatet håller därför lite lägre kvalitet än om det hade varit mer stabila Products & Solutions som levererat.

Även Products & Solutions säljer dock en del till större projekt och det var faktiskt en bidragande anledning till den oväntat tröga tillväxten i andra kvartalet. I fjol lyftes försäljningen av leveranser till ett större projekt i Sverige, så jämförelsetalen var något dopade.

Organiskt ökade omsättningen med 1 procent inom Products & Solutions under andra kvartalet. Positiva valutaeffekter bidrog med ytterligare 3 procents tillväxt.

Divisionen Building Solutions slog däremot till med en organisk tillväxt på goda 8 procent och därutöver positiva valutaeffekter på 9 procent. Ryssland var en positiv faktor både när det gäller underliggande efterfrågan och valutaeffekter.

Den starka tillväxten till trots nådde Building Solutions inte positivt resultat i kvartalet. Det berodde bland annat på de kraftigt ökade stålpriserna vilket framför allt påverkar Building Solutions negativt. Ledtiderna i divisionens projekt är långa och det har visat sig vara svårt att under resans gång få full kompensation för snabbt stigande kostnader.

Lindab genomför för närvarande en översyn av sina offert- och prismodeller för att i framtiden bättre kunna hantera snabba kostnadsförändringar.

Under det andra kvartalet har Lindab medvetet valt bort vissa affärer, inom alla divisioner, till följd av de höga råvarupriserna. Detta för att få balans mellan tillväxt och lönsamhet. Sammantaget förbättrades också den justerade rörelsemarginalen ett par tiondelar jämfört med i fjol.

Målsättningen är att på sikt nå 10 procents rörelsemarginal. De senaste tolv månaderna summerar till 6,3 procent. Utfallet tyngs av Building Systems som går med förlust. Divisionen Products & Solutions håller en marginal på 8,6 procent.

En förbättrad lönsamhet de kommande åren ligger i förväntningarna för Lindab. Några 10 procent väntas dock inte bolaget nå inom överskådlig tid. Snittprognosen i SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser ligger på 8,3 procent år 2019.

Snittprognosen för innevarande års vinst per aktie ligger på 5,18 kronor. Det är nästan 30 procent mer än i fjol vilket delvis förklaras av lägre engångskostnader. Till nästa år spås en ökning på 19 procent till 6,16 kronor per aktie och för 2019 är prognosen 6,62 kronor.

P/e-talen för 2018 och 2019 ligger med de prognoserna på 13,8 respektive 12,8. Det är marginellt under branschkollegan Systemair. Direktavkastningen i aktien väntas ligga på 2,1 procent respektive 2,4 procent de närmaste åren.

Börsen har rent allmänt varit sur under rapportsäsongen och sedan slutet av juni har Lindab-aktien backat tillbaka 12 procent. Investerarna blev besvikna över den klena underliggande tillväxten inom Products & Solutions i andra kvartalet.

Vd Anders Berg konstaterar dock i rapporten att efterfrågan är fortsatt bra på de flesta håll, men han flaggade samtidigt för att även fjolårets tredje kvartal bjöd på stora projektleveranser i Sverige.

Överlag tycker vi att bilden från i våras ändå står sig när det gäller Lindab: Building Systems tycks ha passerat botten och Products & Solutions har medvind på allt fler marknader. På översta raden finns potential för positiva överraskningar om nuvarande trender består. Förvärv är fortsatt en joker.

Värderingen har kommit ned i takt med kursen och på lite sikt tycker vi fortfarande att Lindab-aktien ser köpvärd ut.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Köp 84,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -