Sommarens hetaste råvaror

Råvaror En svag dollar och ökad efterfrågan har lyft råvarupriserna under sommaren. Placera har listat sommarens vinnare.

Den amerikanska dollarn har haft en tuff sommar. Den har tappat betydligt i värde mot många ledande valutor. Mot euron har dollarn tappat över 5 procent senaste två månaderna.

Den allt svagare dollarn har fått efterverkningar på råvarumarknaden med ökade priser som följd, då huvuddelen av världens råvaror prissätts just i amerikanska dollar.

Sommarens hetaste råvaror har varit nickel och koppar. Nickelpriset har stigit med knappt 19 procent och kopparn har handlats upp drygt 10 procent. Det är en kombination av en sjunkande dollar och ökad efterfrågan på just dessa råvaror som drivit prisutvecklingen norrut. Den ökade efterfrågan beror bland annat på elbilarnas framfart och oväntat stark tillväxt i Kina.

I slutet på juni levererade Kina en överraskande hög BNP-tillväxt för det första kvartalet 2017. Det märktes flera positiva signaler som tyder på att den kinesiska ekonomin ställer om mot en mer avancerad och innovativ tillverkningsindustri. Arbetet med att komma bort från klassisk tung basindustri går enligt plan.

Det innebär på sikt en ökad efterfrågan på mer sofistikerade råvaror som exempelvis aluminium, koppar och nickel. Med nackdel för klassiska basråvaror som kol och järnmalm.

Kopparpriset har under sommaren nått den högsta nivån på två år. I media har det cirkulerat rykten om att import av återvunnen metall till Kina ska förbjudas nästa år. Det skulle sannolikt öka efterfrågan på nyproducerad koppar. 

Det är inte bara Kopparpriset som nått nya högstanivåer. Aluminiumpriset har nått över 2 000 dollar tonnet vilket är den högsta nivån på nästan tre år. Lättviktsmetallen används bland annat till burkar, inom bilindustrin, och gynnas av en allt högre efterfrågan på bilar.

Glencore, en av världens största råvaruproducenter, spår en klart högre efterfrågan på industrimetallerna nickel och koppar de närmaste åren. De tror att elbilsrevolutionen, som redan börjat, kommer att gå snabbare än vad marknaden räknar med. Det skulle få betydande effekter på råvaruefterfrågan, då batterier och elmotorer innehåller betydligt mer koppar och nickel än en bensin- och dieselmotorer. 

Oljepriset nådde förra veckan den högsta nivån på elva veckor. Det är en kombination av svagare dollar och ökad global efterfrågan som drivit upp priset. Säsongsmässigt är augusti den perioden då efterfrågan på bensin är som störst. Det är semestertider i både Europa och USA. Oljepriset fick ytterligare stöd av att oljekartellen OPEC höjde prognosen för efterfrågan på olja i förra veckan. Höjningen gäller för 2017 och 2018.

Ädelmetallerna guld och silver har haft en betydligt lugnare prisutveckling under sommaren. Men den senaste månaden har prisutvecklingen varit tydligt uppåt. Med en ökad oro på börsutvecklingen och valutaoro under sommaren har guldet åter igen fungerat som en säker hamn för investerarkollektivet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -