Makroveckan: Inflationen i fokus

Makro I veckan som kommer kan svenska inflationssiffror få stor påverkan på kronkursen. Dessutom publicerar både Federal Reserv och ECB viktiga penningpolitiska protokoll.

De ökade spänningarna mellan USA och Nordkorea satte tydliga spår på finansmarknaderna under veckan som gick. Världen över backade börserna även om det inte rörde sig om några panikförsäljningar. I Sverige sjönk börsen med ungefär 2,5 procent. Vi fick också se räntenedgångar när placerare sökte sig till tryggare alternativ.

Noterbart från veckan som gick var också att metallpriserna steg kraftigt med aluminium och koppar i spetsen. Här är kopplingen till de geopolitiska oroligheterna svagare, men givetvis kan uppgången i guldpriset till 1 288 dollar per uns spåras till den politiska oron.   

Under fredagen mattades dock oron kring Nordkorea och om inget nytt händer på den fronten lär vi få en hygglig start på den här börsveckan.

För svenskt vidkommande lär mycket av intresset riktas mot tisdagens inflationssiffror för juli. Väntat är att inflationen ligger kvar kring inflationsmålet på 2 procent och redan det kan ge kronan en skjuts uppåt. Högre charterpriser och en del andra faktorer kan dessutom bidra till att inflationen blir högre än väntat. Det kan pressa upp kronan ytterligare.

Penningpolitiska protokoll från Federal Reserve (onsdag) och ECB (torsdag) är också två makrosläpp som lär stjäla en hel del av marknadens fokus och därmed skapa en del marknadsrörelse. Bägge centralbankerna vill strama åt penningpolitiken men brottas samtidigt med låga inflationssiffror som egentligen begränsar det utrymmet. Frågan är hur ledningen i bankerna resonerar kring detta dilemma.

Brexit-frågan stjäl också allt mer av marknadens fokus och veckans arbetslöshets- och detaljhandelssiffror från Storbritannien blir en viktig inpuit kring tillståndet i brittisk ekonomi. Svaga siffror lär sätta tydliga spår i pundet som numera handlas runt 10,55 kronor per pund. Den lägsta nivån sedan 2014.

Måndag

En hel del svensk statistik rullar ut under morgontimmarna men inga större marknadsreaktioner är att vänta. Vid lunchtid publiceras siffror över industriproduktionen i EMU-området som väntas ha dämpats en aning i juni efter höga majsiffror.

Tisdag

Dagens höjdare är den svenska inflationssiffran för juli. Den underliggande inflationen väntas fortsatt ligga runt inflationsmålet på 2 procent men det finns vissa möjligheter att inflationssiffran blir högre än så. Det kan i så fall ge den svenska kronan en rejäl skjuts uppåt. Från USA kommer bland annat siffror över affärsläget i New York och detaljhandel. Troligen har detaljhandeln tagit lite bättre fart i juli efter en svag utveckling i juni.

Onsdag

Håll koll på de brittiska arbetslöshetssiffrorna eftersom stigande arbetslöshet kan ge anti-Brexit anhängarna rejält med luft under vingarna. Det mesta av marknadens fokus lär annars hamna på det penningpolitiska protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte. Ledtrådar till när och under vilka förutsättningar nästa räntehöjning är att vänta är det analytikerna kommer att leta efter. Det kan bli en del dollarrörelse.

Torsdag

De definitiva inflationssiffrorna för EMU-området väntas visa på en fortsatt plågsamt låg inflationstakt. Dessutom publicerar ECB det penningpolitiska protokollet från julimötet. Sammantaget kan de här två makropubliceringarna sätta sina spår i eurokursen.

Fredag

Under natten mot fredag publiceras statistik över fastighetspriserna i Kina. Viktiga siffror för den politiska ledningen som hoppas att deras åtgärda ska verka dämpande på prisutvecklingen. På eftermiddagen kommer siffror över hushållshumöret i USA. Det väntas ha förbättrats en aning trots fortsatt politisk turbulens.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -