USA-fonderna som levererar

Fondkommentar Trots att kronans styrka har sänkt avkastningen på USA-investeringar, finns det flera USA-fonder med riktigt bra avkastning. Skillnaden är större än du tror mellan USA-fonderna.

Under sommaren har flera av de ledande amerikanska börsindexen nått nya rekord på löpande band.

Nasdaq 100

Men det har inte räckt för att leverera en positiv avkastning i svenska kronor. Den genomsnittlige breda USA-fonden har enligt fondbevakningsbolaget Morningstar avkastat minus 0,7 procent i år.

Investeringsstrategierna har givit en betydande skillnad i avkastning. De USA-fonder som har en tydlig inriktning på trygga stabila värdebolag har haft det tufft. Enligt Morningstar har fondkategorin ”USA, värdebolag” backat i genomsnitt 3,7 procent.

Även fjolårets fondraketer ”Nordamerika, små och medelstora bolag” har backat under 2017. Här ser investerarna att president Trump får det allt svårare att driva igenom många av de valförslag som gynnar små och medelstora bolag, exempelvis den dramatiska bolagsskattesänkning.

De klara fondvinnarna hittar vi i fondkategorin ”USA, tillväxtbolag”, som placerar i snabbväxande bolag - oftast inom teknik och konsumtion. Det handlar om aktierna som exempelvis Netflix och Amazon, och här stiger årets avkastning till 5 procent för kategorin.

Netflix

Spridningen mellan fonderna är stor. Det skiljer hela 33 procentenheter i avkastning mellan sämsta och bästa fond.

Vinnarlistan från Avanzas fondutbud innehåller inga indexfonder utan uteslutande aktivt förvaltade fonder med inriktning mot snabbväxande bolag.

Vi hittar inget svenskt fondbolag bland de fem toppfonderna, utan det är uteslutande globala spelare. Överst tronar amerikanska Morgan Stanley US Growth A som har stigit 18 procent sedan årsskiftet. Halva fondens värde är investerade i teknikbolag. Förvaltaren jobbar med ett koncentrerat antal investeringar, idag uppgår det till endast 27 bolag, Det har visat sig över tid vara ett vinnande koncept. De senaste fem åren har fonden gått upp 175 procent.

De två största innehaven är Amazon och Facebook som utgör drygt 17 procent av fondens värde. De aktierna har haft en strålande utveckling i år på 31 respektive 49 procent.

Facebook

Två andra högpresterande bolag i fonden är Spelbolaget Activision Blizzard som har startat året med en uppgång på hela 70 procent och chiptillverkaren Nvidia.

Nvidia

Den Kalifornien-baserade fondförvaltaren Franklin Templeton har två fonder på topplistan. Det är samma fond, men i två olika valutor - en är i dollar och en är valutasäkrad till svenska kronor. Den som presterat bästa är Franklin US Opportunities A SEK och är den valutasäkrade varianten av fonden. Den fonden har gått upp med 17 procent. Fonden utan valutasäkring har ökat med 7,5 procent. Skillnaden är de 10 procent som dollarn har tappat mot den svenska kronan under 2017. 

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på teknikbolag. I dagsläget har den 78 investeringar. Teknikbolag utgör 34 procent, följt av finansbolag på 15 procent.

Även här sticker Amazon och Facebook ut som stora innehav. Apple som avkastat 40 procent i år, är näst största innehav. Fonden har även investering i spelbolaget Activision Blizzard.

Activision Blizzard

Längre ner på vinnarlistan hittar vi den schweiziska storbanken UBS med ännu en fond med teknikbolag som största sektor. Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth Fund skiljer sig från de övriga genom att ha hälsovård som största investeringssektor på 36 procent. En klar vinnare i fonden är hälsovårdsbolaget Vertex Pharmaceutical som gått upp hela 107 procent.

Vertex Pharmaceutical

Förlorarlistan har en tydligt vikt mot investeringar i stabila värdebolag, flera av fonderna har just namnet Value i fondnamnet.

Överst på förlorarlistan återfinns Credit Suisse USA Value Equity. Fonden har backat hela 15 procent sedan årsskiftet. Fonden är en koncentrerad och aktivt förvaltad aktiefond som investerar i stora amerikanska värdebolag. Fonden består av 39 innehav. Största sektorer är cykliska konsumentvaror och industribolag som tillsammans utgör knappt 70 procent.

Det som bidragit mest till fondens svaga avkastning är RR Donnelley, verksam inom grafik och kommunikation (-40 procent) och Tredegar Corp som kommer från orten med samma namn i Virginia. Företaget tillverkar olika typer av plastfilmer som används inom förpackningsindustrin (-29 procent).

En annan fond med en svag avkastning är Blackrock US Basic Value Fund. Fonden investerar företrädesvis i stabila finansbolag och hälsovårdsbolag. Fonden innehåller 80 innehav. Fonden har halkat efter index och kategorisnittet med en avkastning på minus 10,3 procent.  

Ett av fondens stora innehav är telekombolaget Qualcomm som tappat över 17 procent av värdet i år, lägger man där till dollarns svaga utveckling så blir det en nedgång på runt 27 procent.

Längre ner på listan hittar vi fjolårets fondraket SEB Nordamerika små- och medelstora bolag som har haft det tufft i spåren på att investerarna sålt av små- och medelstora amerikanska bolag under året. Fonden som i huvudsak investerar i amerikanska medelstora bolag har tappat 7,5 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -