Globala investerare minskar risken

Fonder/ETF Det är fortsatt stort sug efter passiva indexinvesteringar i börshandlade fonder. De globala investerarna visade särskilt stort intresse för olika typer av ränteplaceringar i juli. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Intresset för börshandlade produkter - ETF:er - var fortsatt stort i juli. Det globala nettoinflödet i ETF:er uppgick till hela 330 miljarder kronor. Årets första sju månader är den bästa perioden någonsin för tillgångsslaget och motsvarar nästan hela fjolårets totala kapitalinflöde. Det visar en månadsrapport från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Största intresse hade ränteinvesteringar som nästan nått upp till fjolårets rekordinflöde, trots att det är fem månader kvar av 2017. Populärast i juli var så kallade Investment Grade företagsobligationsfonder, alltså ganska säkra företagsobligationer. Totalt har företagsobligationsfonder attraherat hela 35 procent av det totala nettoinflödet till ränteplaceringar i år.

Även mer riskfyllda företagsobligationsfonder - High Yields - hade en stor efterfrågan i juli. Det är den högsta efterfrågan sedan december, efter två månader med stabila nettoutflöden. Intresset för tillväxtmarknadsobligationer, som har varit stort under året då de erbjuder betydligt högre räntor än i västvärlden, saktades ner under månaden men gav ett fortsatt nettoinflöde.

Inflöden till aktieinvesteringar var främst drivet till breda europeiska fonder, Japan och tillväxtmarknader.

"Juli var ännu en stark månad för europeiska aktier. De 30 miljarder kronor som gick in i regionen gör att det nu varit elva månader på raken av nettoinflöde till Europa - det är den längsta perioden någonsin", säger Patrick Mattar, talesperson för iShares.

 Patrick Mattar, iShares

Japanska aktier hade fortsatt stora nettoinflöden, främst drivet av utländska investerare och att centralbanken, Bank of Japan. fortsatt köpa japanska aktie-ETF:er. I spåren på en svagare amerikansk dollar har efterfrågan på aktiefonder på tillväxtmarknaderna varit fortsatt stor. Om det starka nettoinflödet fortsätter kommer tillväxtmarknaderna att gå mot ett nytt rekordår, det senaste var 2010.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till rekordnivån 34 500 miljarder kronor, vilket är en ökning med knappt 21 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -