Börsen backar med utlandet

Börsen Stockholmsbörsen började torsdagen med lätt fallande index, om än med blygsammare rörelser än på onsdagen.

På hemmaplan visade en färsk opinionsmätning av SVT/Novus, där Socialdemokraterna stiger 2 procentenheter till 29,3, medan regeringspartnern Miljöpartiet tappar 0,6 procentenheter och hamnar precis under 4-procentspärren med sina 3,9 procent. Kristdemokraterna håller sig däremot över spärren med 4,3 procent.

Inom OMXS30 var nedgången 0,4 procent och omsättningen på Stockholmsbörsen 1,7 miljarder kronor. Indexutvecklingen var i linje med de stora börserna på kontinenten.

Bland rapportbolagen ökade fastighetsbolaget Wallenstam hyresintäkterna för sina fastigheter till 415 miljoner kronor i andra kvartalet, att jämföra med 397 motsvarande period året före. Aktien var ned cirka 1 procent.

Bioteknikbolaget Bactiguard gjorde en nettoförlust på 6 miljoner kronor för andra kvartalet, vilket var en marginell förbättring jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Även omsättningen rörde sig måttligt och ökade från 33,8 till 36,5 miljoner kronor för kvartalet. Aktien? Minus 1,3 procent.

Active Biotech backade drygt 3 procent. Bolaget ökade under andra kvartalet förlusten jämfört med samma tid i fjol: omsättningen blev 5,1 miljoner kronor och rörelseresultatet föll till -23,1 miljoner. På grund av Active Biotechs minskade lokalbehov har bolaget bestämt sig för att sälja sin forskningsanläggning på Ideon i Lund.

Tungoljebolaget Black Pearl, med verksamhet i västra Kanada, nådde under andra kvartalet ett nettoresultat på 8,3 miljoner kanadensiska dollar. Det kan jämföras med en nettoförlust på 8,9 miljoner kanadadollar motsvarande period i fjol. Bolaget upprepade produktionsprognosen för 2017, men höjde investeringarna, capex. Bolagets aktie lyfte 5,5 procent, men även andra oljebolaget steg med hjälp av ett något högre oljepris.

Bo Kastensson lämnar rollen som styrelseordförande i Pricer med omedelbar verkan. Orsaken uppges vara "avvikande uppfattning om bolagets strategiska inriktning". Som ordförande ersätts han av ledamoten Bernt Ingman, som även är ordförande för Beijer Ref och SBC. Bo Kastensson äger 600.000 aktier i Pricer, vilket gör honom till en av de tjugo största ägarna i prismärkningsföretaget. Priceraktien drabbades av turbulensen och tappade 5,7 procent.

Scandidos har fått en order i Österrike från Universitetätsklinik für Strahlentherapie i Innsbruck. Kliniken är redan en befintlig kund till Scandidos, men kurslyftet blev nära 4 procent.

Styrelsen i jordbruksbolaget Black Earth Farming har slagit fast att det kapital som ska förmedlas via det sedan tidigare föreslagna obligatoriska inlösenprogrammet ska uppgå till drygt 1,5 miljarder kronor, motsvarande 6:76 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande. Utskiftningen är ett resultat av den affär som aviserades tidigt under 2017 där Black Earth Farming sålde i princip hela sin verksamhet. Aktien handlades över börsen till 6:70 kronor.

Läspennebolaget Anoto fortsatte sin klättring och steg drygt 10 procent. Senaste månaden har den populära småspararaktien nästan fördubblats i värde - plus 91 procent, och sedan årsskiftet är lyftet hela 120 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -