Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler för två heta aktier. Men börsen är svagt negativ på medellång sikt.

OMX Stockholm PI har brutit halslinjen i en huvudskuldra-formation vid 577 punkter vilket utlöst en säljsignal. Formationen indikerar att pessimismen ökar och att indexet inleder ett trendomslag.

Negativ volymutveckling, där kursen normalt stiger på dagar med låg handelsomsättning och faller på dagar med hög handelsomsättning, är ett svaghetstecken på kort sikt.

Kursen har utmanat stödnivåer vid 560–563 punkter på kort till medellång sikt vilket givit en svag reaktion upp. Det indikerar att det finns många investerare som anser att aktierna generellt är köpvärda på dessa nivåer – det kan begränsa nedsidan. En slutkurs under dessa kommer däremot ge ytterligare negativa signaler.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 49 punkter vilket indikerar att det råder en jämvikt av optimistiskt och pessimistiskt inställda investerare på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 47 punkter vilket indikerar att det råder svag övervikt av pessimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 74 procent och köpandelen för det senaste året är 68 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det innebär att det skett ungefär tre gånger så många köp som försäljningar bland insiders det senaste månaden och ungefär dubbelt så många köp under det senaste året.

Stockholmsbörsen befinner sig i en statistiskt svag period, där både augusti och september har haft en genomsnittlig nedgång på 1,8 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt svagt negativt på medellång sikt.

 

 

 

Swedol ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt. Det innebär att investerare under en längre tid valt att gå upp i pris för att komma in i aktien. Det indikerar att investerare över tid har en optimistisk inställning till bolagets ekonomiska utveckling. Enligt Investtechs forskning bör man äga aktier som ligger i stigande trendkanaler, då dessa aktier följts av en genomsnittlig meravkastning på 1,9 procentenheter mot genomsnittlig börsutveckling på tre månaders sikt.

Sedan bolaget redovisade sin halvårsrapport har många investerare valt att köpa aktien. RSI – som mäter styrka i uppgångar i förhållande till styrka i nedgångar – är nära att bryta över 70 vilket skulle vara ytterligare en positiv signal för aktien. Även positiv volymbalans stärker den stigande trendkanalen på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

 

 

Anoto har brutit en närmast horisontell trendkanal vilket är en indikation om att optimismen ökar kraftigt. Enligt Investtechs forskning har aktier på Stockholmsbörsen med denna typ av köpsignal följts av en genomsnittlig meravkastning på 5,5 procentenheter jämfört med genomsnittlig utveckling för börsen på tre månaders sikt.

Brottet stärks av hög volym och positiv volymbalans – kursen stiger normalt på dagar med hög handelsomsättning och sjunker på dagar med låg handelsomsättning. Samtidigt har RSI brutit över 70 vilket är ett styrketecken som indikerar att momentum är positivt, alltså att många investerare är på väg in i aktien vilka kan fortsätta att pressa upp kursen.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Phase Holographics har brutit stigande trendkanaler på både kort och medellång sikt vilket signalerar en kommande utveckling i linje med index, jämfört med en tidigare signalerad meravkastning från den stigande trendkanalen.

Brottet har skett på ökande volym vilket är ett svaghetstecken som indikerar att rädslan för kursfall tilltar och att många investerare därmed väljer att ta ut eventuella vinster från den uppgång aktien visat under året.

Bland säljarna finns flera insiders som rapporterat försäljningar på sammantaget cirka 1,1 miljoner kronor under juli månad.

Bolaget redovisar en delårsrapport den 11 september.

Investtechs rekommendation: Svag sälj.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -