Kronans framfart sänker fonder

Fonder Den starka svenska kronan raderar ut rekorduppgångarna på de amerikanska börserna. Men det gäller att skilja på äpplen och päron.

Flera av de ledande amerikanska börsindexen har nått nya rekord under sommaren. Det breda indexet S&P 500 - som följer de 500 största noterade bolagen på de amerikanska börserna - nådde i slutet på juli nytt rekord och har stigit med 10,6 procent i år.

Det betydligt smalare Dow Jones Industrial index - som bara innehåller de 30 absolut största bolagen - stängde i fredags på rekordnoteringen 22 092, vilket summerar årets uppgång till knappt 12 procent.

Det är tydliga och bra uppgångar med tanke på att utdelningarna är oräknade vilket borde öka avkastningen ytterligare några procent.

Men klart bäst har den teknik- och biotekniktunga Nasdaq-börsens index över de 100 största bolagen Nasdaq 100-index gått, men en avkastning på hela 21,3 procent. Indexet har bjudit på flera rekordnoteringar under året.

Det som sätter käppar i hjulen och drar ner avkastningen för en svensk investerare är den svenska kronans framfart mot den amerikanska dollarn som har sjunkit i värde från 9,11 kr till vid årsskiftet till 8,15 kr. Det drar ner avkastningen när den räknas om till svenska kronor med över 10 procent.

Det gör att nettot för en svensk investerare i en indexfond som följer S&P 500 index eller Dow Jones-index har runt noll i avkastning i år trots flera börsrekord på andra sidan Atlanten.

Kategorisnittet för ”USA fonder, mix bolag ” enligt fonddatabolaget Morningstar är en nedgång med en procent sedan årsskiftet (förvaltningsavgiften drar ner avkastningen ytterligare).

En investering på den amerikanska Nasdaq-börsen har däremot hittills gett en riktigt bra avkastning i svenska kronor räknat på runt 10 procent.

Den starka kronan påverkar inte bara USA-fonder. De populära global aktiefonderna har även tappat fart i år på grund av en stor dollar- och USA-exponering.

Den världsledande amerikanska indexberäknaren MSCI beräknar två av de populäraste globala aktieindexen. De används flitigt av ETF:er, indexfonder och aktivt förvaltade fonder.

Det bredaste indexet, MSCI All Countries World index, följer 23 börser på den utvecklade delen av världen och 24 tillväxtmarknadsbörser. De amerikanska börserna väger klart mest, drygt 52 procent av indexvärdet. I dollar har indexet avkastat 15 procent i år, betydligt mer än i svenska kronor där utvecklingen stannar på cirka 3 procent.

Det andra etablerade globala indexet, MSCI World index är begränsat till 23 börser på utvecklade marknader. Avsaknaden av tillväxtmarknader gör att de amerikanska börsernas andel växer till hela 60 procent. Indexet är avkastat drygt 13 procent i år, men omräknat till svenska kronor är avkastningen blygsamma 1 procent. 

Även bland de europeiska börserna hittar vi flera börsrekord under året. Men den svenska kronan har varit i princip oförändrad mot den europeiska valutan euro sedan årsskiftet, vilket gör att nettot för en svensk investerare varit gynnsam.

Utvecklingen för kategorisnittet Europafonder med fokus på euroland är en uppgång på 10,2 procent i svenska kronor enligt Morningstar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -