USA-siffrorna som blir avgörande

Makroveckan Starka amerikanska sysselsättningssiffror gav dollar och riskaptit en skjuts uppåt. Veckans inflationssiffror lär betyda en hel del för de fortsatta rörelserna på finansmarknaden.

Efter några synnerligen tröga veckor på den svenska börsen fick vi äntligen se lite uppgångar under veckan som gick. Börsen noterade en uppgång på lite drygt 1 procent för veckan som helhet och augustibörsen har därmed fått en hygglig start.

Att de svenska och globala konjunkturindikatorerna lyckades leverera på hyggliga nivåer bidrog säkerligen en del till den pånyttfödda optimismen.

Annars var förra veckans viktigaste makrosiffra de amerikanska sysselsättningssiffrorna för juli. Sysselsättningen steg med 209 000 personer samtidigt som arbetslösheten sjönk till 4,3 procent och lönerna steg något snabbare än väntat.

Det har bidragit till att sannolikheten för en ny amerikansk räntehöjning innan årsskiftet stigit till omkring 50 procent. Arbetsmarknadssiffrorna gav också dollarn en skjuts uppåt och glädjen på ECB över att euroförstärkningen därmed ser ut att ha brutits är säkerligen mycket stor.

Mot den här bakgrunden blir den kommande fredagens amerikanska inflationssiffra för juli den här veckans viktigaste makrosläpp. En hög inflationssiffra ökar sannolikheten för en räntehöjning ytterligare och lär ge dollarn ytterligare skjuts uppåt. En låg inflationssiffra kan i sin tur få marknadsaktörerna att tveka på Federal Reserves agerande.

Tisdagens handelsbalanssiffror från Kina kan också komma att påverka börshumöret, framför allt i tillväxtekonomierna. För om börserna i mer utvecklade ekonomier gått lite trögt under sommarmånaderna har börserna i Emerging Markets i många fall levererat imponerande uppgångar. Den genomsnittliga uppgången i EM-länderna ligger på en bit över 4 procent räknat från 1 juni.

För svenskt vidkommande riktar vi främst blickarna mot torsdagens siffror över produktion och orderingång i industrin. Det borde bli fina siffror sett till de starka indikatorer som publicerats under senare tid.

 

Måndag

Håll gärna koll på brittiska huspriser som kan ge en liten indikation på hur tröga Brexit-förhandlingar påverkar humöret och framtidstron hos gemene man. Förtroendet bland investerar i EMU-området väntas ha dämpats en aning efter att euron gått starkt.

Tisdag

Viktiga kinesiska handelsbalanssiffror publicerar under natten mot tisdag. Fortsatt höga utfall skulle tolkas som att kinesisk ekonomi rör sig i rätt riktning och kunna ge riskaptiten en skjuts. Amerikanska småföretagare lär se positivt på läget trots Donald Trumps svårigheter att få igenom sin ekonomisk-politiska stimulanser.

Onsdag

Kinesiska inflation är fortsatt mycket låg men ändå inte troligt med nya penningpolitiska stimulanser från centralbankens sida.

Torsdag

Mycket intressanta siffror över orderingång och produktion i svensk industri. På senare tid har hårda data från SCB börjat leverera mer i linje med de starka indikatorerna. Fortsätter den trenden att hålla i sig borde SCB den här gången publicera finfina siffror för juni.

Fredag

Inflationssiffror i fokus. Efter fredagens starka amerikanska sysselsättningssiffror har sannolikheten för att Federal Reserve höjer räntan ytterligare en gång i år skjutit i höjden. Ett lågt inflationsutfall skulle få marknadsaktörerna att tveka medan en siffra över förväntningarna får den att stiga ytterligare. Räkna därför med att det kan bli en del rörelser i dollarn när inflationssiffran publiceras.      

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -