Kronan svagt uppåt efter KI-siffror

Makro Den svenska kronan vänder svagt uppåt mot euron efter att Konjunkturinstitutet (KI) justerat upp sin prognos för Sveriges BNP-tillväxt i år.

Svenska statspappersräntor handlas däremot oförändrat till svagt lägre.

KI skriver i en konjunkturuppdatering på fredagen att den överraskande starka BNP-tillväxten under andra kvartalet pekar på att högkonjunkturen förstärks mer än väntat i år. BNP-prognosen för 2017 höjs därför till +3,0 procent, från +2,5 procent i juniprognosen.

"Den inhemska efterfrågan driver på och en robust tillväxt i omvärlden ger draghjälp. Därtill avspeglas högkonjunkturen i starka offentliga finanser", skriver KI i uppdateringen.

Prognosen för 2018 justeras dock samtidigt ner till +2,2 procent, från +2,4 procent i juni.

KI bedömer vidare att de starka offentliga finanserna ger utrymme för ofinansierade reformer för 12 miljarder kronor nästa år.

KI för att rekryteringsproblem på arbetsmarknaden kan hämma den ekonomiska utvecklingen framöver, men det väntas inte leda till att löneökningarna tar fart enligt historiskt mönster.

Enligt KI:s bedömning når löneökningarna inte upp till 3 procent nästa år, och tillsammans med lågt kostnadstryck, en fortsatt förstärkning av kronan och företag som är relativt nöjda med lönsamheten talar det för att inflationen inte varaktigt når upp till 2 procent under 2017 och 2018.

"Precis som i juni är därför bedömning att Riksbanken avvaktar med att höja reporäntan till hösten 2018", skriver KI.

Statspappersräntorna i övriga Europa noterar endast blygsamma rörelser i förmiddagens handel. Dollarn handlas samtidigt oregelbundet mot andra större valutor, efter att ha tappat ytterligare något på torsdagskvällen, i avvaktan på amerikanska jobbdata för juli, klockan 14.30.

Den tyska industrin rapporterade på fredagsmorgonen om en bättre orderingång än väntat i juni, +1,0 procent jämfört med i maj och +5,1 procent jämfört med juni 2016 (väntat +0,5 respektive +4,4 procent).

Det tyska ekonomidepartementet noterade i en kommentar att orderingången pekar på ytterligare en liten återhämtning i industriproduktionen.

"De utmärkta affärsförhållandena i tillverkningsindustrin stödjer detta antagande", skriver ekonomidepartementet.

Ekonomerna på Commerzbank noterar i ett kundbrev att juni var andra månaden i rad med stark tysk orderingång (+1,1 procent i maj).

"Tillsammans med det starka IFO-företagsklimatet antyder den solida orderingången på ett bra andra halvår för den tyska ekonomin, även om den bör känna lite motvind baserat på våra prognoser om en stark euro fram till slutet av året", skriver de.

Beträffande den amerikanska jobbrapporten pekar Bloomberg News prognosenkät mot att den kommer att visa att antalet sysselsatta ökade med 180.000 personer i juli, i så fall ner från +222.000 i juni men fortsatt klart högre än vad som anses behövas för att hålla jämna steg med tillväxten i arbetskraften.

Arbetslösheten väntas åter ha vänt ner till 4,3 procent i juli, efter en uppgång till 4,4 procent i juni, och timlönerna väntas ha öka 0,3 procent, efter +0,2 procent i juni.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -