Börshoppet står till konjunkturen

Makroveckan Den svenska börsen fortsätter att gå svagt. Förhoppningsvis kan positiva globala konjunktursignaler under en viktig makrovecka gjuta lite mod i investerarkollektivet.

Det fortsätter att gå tungt på den svenska börsen som sjönk med runt 1,5 procent under veckan som gick. (Läs mer i Lars Fricks text).  Sammantaget ger det oss en börs som sjunkit med närmare 3 procent i juli och med det placerar sig den svenska börsen långt ner på förlorarlista bland världens börser. Bland övriga börser har det istället överlag varit uppgångar med Emerging Markets i spetsen.

De svenska marknadsräntor steg dessutom och mycket av den uppgången får nog tillskrivas de mycket starka tillväxtsiffrorna för årets andra kvartal. Enligt SCB:s snabbestimat var tillväxten hela 4,0 procent i årstakt, vilket var en bra bit över såväl Riksbankens som analytikernas prognoser.

Noterbart är att oljan samt flera metaller fortsätter att stiga i pris. Brentoljan handlas numera till 52,4 dollar per fat. Samtidigt fortsätter även guldpriset att stiga och ligger på 1 268 dollar per uns. En del av uppgången i guldpriset får nog tillskrivas den fortsatta turbulensen kring den amerikanska presidenten.

Trumps svårigheter att genomdriva sin politiska agenda påverkar också växelkursen. Mot euron ligger dollarn numera kring 1,17 dollar per euro efter att ha inlett året strax under 1,05.

I veckan som kommer rullas en hel del viktig makrostatistik ut som lär få stor påverkan på börsklimatet under kommande månad.

Först ut är inköpscheferna i industrin som ska visa sina kort under tisdagen. Små förändringar väntas vilket skulle betyda att den globala konjunkturen fortsätter att utvecklas i hygglig takt. Det borde kunna ge en positiv börsinjektion.

Nästa viktiga värdemätare på det globala konjunkturläget får vi under torsdagen när inköpschefsindexen för tjänstesektorn rullas ut på bred front. Även här väntas små förändringar men vi tror att utrymmet för positiva överraskningar är större här än i industrin.

Mycket att veckans makrofokus lär också hamna på fredagens amerikanska sysselsättningssiffror. Efter förra veckans penningpolitiska besked var det många analytiker som gjorde bedömningen att den amerikanska centralbanken kan påbörja en bantning av sin obligationsportfölj redan i september, men då krävs nog också att sysselsättningen fortsätter att stiga i snabb takt. Den låga inflationen är dessutom ett bekymmer och här får vi under veckan två viktiga siffror i form av deflatorn för privat konsumtion (tisdag) och löneökningarna (fredag).

Måndag

Veckan inleds med intressanta siffror över arbetslöshet och inflation i EMU-området. Arbetslösheten fortsätter att sjunka men en fortsatt låg inflation talar för att ECB fortfarande ligger en bit från en första åtstramning av penningpolitiken.

Tisdag

Tung konjunkturdag när inköpscheferna i industrin visar hur utvecklingen varit i juli. Endast små förändringar väntas men underliggande finns nog ändå en oro för att det kan bli en del mindre besvikelser. Index i linje med förväntningarna kan därmed bli en positiv injektion för börsen. Håll också koll på PCE deflatorn för USA som är ett av de viktigaste inflationsmåtten för centralbanken. Fortsatt låga utfall kan få dem att skjuta fram nästa räntehöjning.

Onsdag

Lite lugnare på makroagendan men den amerikanska ADP-mätningen av sysselsättningsutvecklingen i juli blir trots allt en form av indikation på var fredagens officiella sysselsättningssiffra kan tänkas hamna. Det bör dock poängteras att ADP och den officiella siffran inte varit särskilt väl synkade under 2017.

Torsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten för juli. Även här vänta små förändringar jämfört med junimätningen, vilket betyder index väl över 50-nivån som indikerar tillväxt. Bank of England lämnar räntebesked men inga större nyheter är att vänta även om det säkert kliar i fingrarna att stötta det allt svagare pundet som nu är nere i 10,65 mot kronan.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Stark sysselsättningsökning och lägre arbetslöshet ökar sannolikheten för att Federal Reserve påbörjar en bantning av sin massiva obligationsportfölj redan i samband med septembermötet. Låga löneökningar talar i sin tur mot ett så snabbt agerande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -