Veckans något beska cocktail

Börscocktail Det är fredag och dags att runda av. Det kan dock vara läge att låta Champagnen ligga kvar i kylaren. Veckan avslutades svagt och det finns risk för ytterligare nedgångar.

Det var en trevande utveckling på börsen under veckan som gick med mestadels sidledes utveckling. Men Astra Zeneca ändrade på detta med en tung rapportmiss i torsdags vilket tyvärr satte tonen även för fredagsbörsen.

I vanlig ordning består veckans börscocktail av ett flertal ingredienser, såväl söta som sura. Till de sura inslagen hör Astra Zeneca som nämnts ovan, liksom Intrum Justitia, Recipharm och Rottneros.

För Astra Zeneca handlade inte problemen om en svag rapport. Istället var det en misslyckad studie som stod i fokus. Bolagets Mystic-studie inom icke-småcellig lungcancer nådde inte de så kallade primära ”endpoints” som hade ställts upp.

Studien fortsätter för att se om det ändå finns något att hämta ur den studerade behandlingen, men dessa så kallade ”sekundära endpoints” är av väsentligt lägre statistiskt värde än de förstnämnda så man bör inte hoppas för mycket.

Intrum Justitias rapport nådde inte hela vägen fram och var sämre än marknadens förväntningar, och detsamma gällde Recipharm. Det senare bolaget flaggar för sämre lönsamhet kommande kvartal, och hänvisar till en del engångseffekter. Förklaringen övertygade inte marknaden och aktien föll på börsen.

Rottneros aktie som haft en ganska hygglig utveckling under året pressas nu av den svaga dollarkursen. Och vem vet, kanske blir det mer av den varan? De politiska problemen i USA med svårigheter för president Trump att driva igenom sin agenda talar för ytterligare svaghet.

Turligt nog för oss (och världen) så har republikanerna beslutat att inte driva igenom ett förslag om gränsskatt vilket i praktiken skulle ha inneburit skatt på import, vilket skulle kunna leda till handelskrig och än fler tullar och skatter. Så Kaliforniska viner lär inte bli dyrare av denna anledning i alla fall.

Nåväl, allt var inte mörker. Vi har sett ett flertal starka rapporter, bland annat från G5 Entertainment, Mr Green och Lundin Mining. Spelsektorn verkar onekligen må bra och Mr Green är inget undantag, snarare regel, om än att Kambi presenterade en svag rapport.

På makrofronten var det desto gladare för oss svenskar med en BNP-tillväxt som var rejält bättre än väntat. Enligt en analys från Danske Bank så är det framför allt vår inhemska ekonomi som driver tillväxten snarare än exporten vilket är något förvånande givet en svag krona, med mera.

Och vår inhemska efterfrågesituation är, enligt Danske Bank, i sin tur en effekt av det låga ränteläget. Så ska man göra något så är det väl att fortsätta konsumera på kort sikt eftersom baksidan av myntet är att en ränteuppgång skulle slå hårt mot tillväxttakten.  

Vad gäller Champagnen som nämns I ingressen så är det nog inte så manga politiker som känner anledning att fira. Alliansens misstroendeförklaring fick helt klart en tydlig effekt i och med att två statsråd fick avgå ur regeringen.

Med skickligt spel och illa dold ilska så lyckades statsminister Stefan Löfven att skjuta tillbaka bollen på alliansens planhalva. De senare svarade med att spela enligt fastslagen strategi, det vill säga att pressa på med misstroendeförklaringen mot det återstående målet: försvarsministern.

Osäkerheten kvarstår med andra ord och det återstår att se vart det landar. Enligt en analys från Nordea var dock Stefan Löfvens beslut det ”minst dramatiska” och förhoppningsvis har banken rätt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -