Mekonomen slog prognoserna

Rapport Mekonomen hade bättre lönsamhet än väntat under andra kvartalet. För helåret ser bolaget en starkare marknad med stöd av hög nybilsförsäljning.

Bildelsförsäljaren Mekonomen redovisar ett resultat före skatt på 156 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning ett resultat före skatt om 152 miljoner. Intäkterna uppgick till 1.584 miljoner kronor. Väntat var intäkter på 1.548 miljoner.

Rörelseresultatet blev 174 miljoner kronor. Väntat var här 159 miljoner. Rörelsemarginalen landade på 11,0 procent, mot väntade 10,3 procent. Mekonomen bedömer att marknaden var fortsatt stabil under andra kvartalet. Det framgår av rapporten.

För helåret ser bolaget förutsättningar för en starkare totalmarknad, främst till följd av att nybilsförsäljningen har varit stark de senaste åren och att bilparken växer på våra huvudmarknader Sverige och Norge.

I det andra kvartalet har Mekonomen sett en återhämtning i bruttomarginalen, framförallt till följd av stabilare utveckling i Mekonomen Sweden och minskad bruttomarginalpress i sina norska verksamheter. Det framgår av rapporten.

Kostnads- och effektiviseringsprogrammet löper på enligt plan och bidrog positivt till lönsamheten i kvartalet.

Med anledning av Norges pågående övergång till digitalt radionät påverkades vår tillbehörsförsäljning i Norge av ökad försäljning av DAB-produkter i kvartalet, dock med negativ effekt på bruttomarginalen. Vi räknar med fortsatt god försäljning av dessa produkter under resterande del av 2017, framgår det också.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -