Hög värdering av Alfa Laval

Aktieanalys Alfa Laval rapporterar om bättre efterfrågan. Någon snabb återhämtning väntas dock inte och efter en stark period för aktien är värderingen rejält uppskruvad.

Alfa Laval gladde investerarna med en klart högre orderingång än väntat när bolaget presenterade sin halvårsrapport för en dryg vecka sedan. Vd Tom Erixon erkände i samband med rapporten att bolaget guidat lite väl försiktigt när det gällde orderutsikterna. Utvecklingen var stark i kvartalet på i princip alla slutmarknader.

Bäst inflöde av nya order hade divisionen Energy där bland annat den oljerelaterade verksamheten nu ser en återhämtning. Alfa Laval säljer bland annat en hel del utrustning till producenter av skiffergas och olja i USA. Den marknaden har efter en svacka i samband med det kraftiga oljeprisfallet nu stabiliserats.

Även efterfrågan från gruvindustrin har förbättrats. Energy-divisionen gynnades även av en säsongsmässigt större efterfrågan på utrustning för luftkonditionering. Totalt sett ökade divisionens orderingång med 24 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Försäljningsutvecklingen i kvartalet var inte lika stark, upp bara några procent från i fjol. Däremot förbättrades lönsamheten en hel del så resultatet stärktes ändå kraftigt.

Alfa Lavals normalt sett mest lönsamma division är Marine. Det är en verksamhet som bolaget byggt upp de senaste åren huvudsakligen genom ett antal stora förvärv. Timingen har dock inte blivit den bästa då varvsindustrin gått in i en rejäl svacka. Efterfrågan på Alfa Lavals produkter inom Marine styrs huvudsakligen av antalet fartygskontrakteringar och de låg i fjol på den lägsta nivån på 30 år.

Läget ser ut att förbättras något i år men nivåerna är fortfarande betydligt lägre än normalt. De långa ledtiderna inom varvsindustrin gör också att det kommer ta lång tid för Alfa Laval att få vind i seglen igen inom Marine-divisionen.

Det finns dock stora förhoppningar på några års sikt, kanske framför allt när det gäller bolagets system för rening av ballastvatten. Alfa Laval uppskattar marknaden till 75 miljarder kronor och den kommer att drivas av lagstiftning. Internationella Marinorganisationen sköt dock nyligen upp införandet av en ny ballastkonvention, som skulle skett i år, med två år.

En förbättring av orderingången märktes dock inom Marine under andra kvartalet. Den ökade med 11 procent jämfört med samma kvartal i fjol och var i nivå med omsättningen. Det understryker att efterfrågan håller på att bottna. Ledtiderna i orderboken är dock som sagt mycket långa så det tar tid innan orderna dyker upp som försäljning.

Resultatmässigt var det andra kvartalet svagt för Marine. Omsättningen föll 16 procent, lönsamheten försämrades och rörelseresultatet sjönk kraftigt.

Inom divisionen Food and Water var utvecklingen mer stabil. Orderingången steg 12 procent jämfört med i fjol medan omsättningen var i princip oförändrad. Lönsamheten försvagades något och rörelseresultatet backade några procent.

Sammantaget rapporterade Alfa Laval i sitt andra kvartal en oförändrad omsättning. Organiskt backade dock tillväxten med -4 procent. En svag underliggande tillväxt har plågat Alfa Laval en längre tid och det var också en av anledningarna till att bolaget i slutet av förra året drog igång ett åtgärdsprogram.

Efter flera års stark förvärvsdriven tillväxt har Alfa Lavals struktur blivit allt för komplicerad. För mycket tid läggs på interna diskussioner och för lite tid ägnas åt produktutveckling och åt kundernas behov. En ny struktur har införts från årsskiftet i år och det pågår ett arbete med att sänka kostnader inom försäljning och administration.

Den förvärvsdrivna tillväxten har som sagt historiskt varit stark. De senaste åren har dock förvärven i stort sett lyst med sin frånvaro. Det senaste stora förvärvet skedde 2014. Fokus ligger på att förbättra den organiska tillväxten men Tom Erixon har tidigare sagt att bolaget har en pipeline av intressanta bolag som man håller koll på. Marine och Energy har stått i förvärvsfokus de senaste åren och nu är det Food and Waters tur.

De analytiker som bevakar Alfa Laval räknar enligt SME Direkts sammanställning med att omsättningen blir oförändrad i år men att den justerade rörelsemarginalen förbättras ett par tiondelar. Vinsten per aktie väntas uppgå till 7,11 kronor.

För 2018 väntas 4 procent högre intäkter och en fortsatt förbättrad lönsamhet. Vinsten per aktie väntas öka 17 procent till 8,34 kronor. Vinsttillväxten 2019 väntas bli 13 procent.

Alfa Laval-aktien har stigit 45 procent sedan november i fjol. På dagens kursnivåer kring 185 kronor värderas aktien till p/e 26,1 på innevarande års vinstprognos och p/e 22,3 på nästa års.

Alfa Laval-aktien har alltid värderats högt vilket inte är helt omotiverat givet bolagets starka marknadsposition inom sina nischer. Verksamheten har dock de senaste åren blivit allt mer exponerat mot konjunkturkänsliga områden som olje- och varvsindustrin. Det har inneburit en lång period av försämrad lönsamhet och svag vinsttillväxt. Verksamheten har aldrig riktigt repat sig efter finanskrisen.

Förväntningarna på de kommande åren är inte direkt högt ställda men det finns å andra sidan anledning att räkna med en fortsatt rätt trög utveckling. Oljepriset har svårt att lyfta och rederikonjunkturen är svag även om den nu tycks ha bottnat.

Vår syn på Alfa Laval kvarstår: bra bolag, dyr aktie. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alfa Laval Neutral 183,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -