Börsen står stadigt trots politisk turbulens

Börs Nordeas chefsanalytiker bedömer regeringsombildningen som den lindrigaste lösningen. Marknadsreaktionerna efter nyheten har varit modesta.

Regeringsombildningen var "kanske det mest odramatiska" beslutet som kunde tas av statsminister Stefan Löfven.

Det säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det var ett beslut som var den lindrigaste vägen ut… Vi får se vad det leder till, hela affären är inte borta än. Tar man det i ett ekonomiskt perspektiv så gick kronan lite efteråt. Marknadsreaktionerna har varit väldigt små och kommer nog inte bli större framöver heller. Ekonomisk-politiskt har inte så mycket ändrats heller", säger han.

Den svenska kronan stärktes några öre mot euron efter att statsminister Stefan Löfven förklarat att han stannar som statsminister och ombildar regeringen, efter att allianspartierna sagt att de vill väcka misstroendeförklaringar mot tre statsråd.

På lång sikt är det inte bra med en "handlingsförlamad" politisk situation, säger Torbjörn Isaksson, men pekar samtidigt på att det är viktigare att svensk ekonomi är stark och att de offentliga finanserna är stabila.

"Det är en förklaring till att det här inte får så stora marknadsreaktioner. Starka offentliga finanser är en viktig krockkudde. Det såg vi även hösten 2014 när det faktiskt utlystes extraval", säger han.

På lång sikt är det ett problem med en svag regering, eftersom viktiga frågor om bland annat bostadsmarknad, arbetsmarknad och integration blir svårare att hantera med den här turbulensen, säger Torbjörn Isaksson.

"Viktigt blir nästa riksdagsval, vad som kommer då och hur stark regering vi får då. Skulle vi fortsätta med svaga regeringar och politisk handlingsförlamning så växer naturligtvis problemet", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -