SEB: Krävs lång politisk kris för marknadseffekter

Politik SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist menar att den politiska turbulensen än så länge inte satt några spår i finansmarknaderna. För att det ska bli verklighet bedöms det krävas en långvarig kris.

Den politiska osäkerheten i Sverige har ökat ordentligt i och med att allianspartierna nu vill rikta misstroendeförklaring mot tre statsråd. Än så länge syns dock inga negativa reaktioner på finansmarknaderna. För att det ska bli tal om det krävs nog åratal av politisk kris i Sverige.

Det säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

"Med en stark ekonomi och starka fundamenta samt en bred politisk uppslutning kring de ekonomisk-politiska ramverken har vi både säkerhetsbälte och krockkudde som skydd mot politiska kriser och ett beslutsmässigt vakuum", säger han.

Han säger att regeringskriser ofta går hand i hand med en ekonomisk kris, men det unika i Sverige är att ekonomin i stället står stark. Dessutom är det lätt att bli hemmablind, det som nu händer i Sverige är vardagsmat i många andra länder, och därmed ingen större sak för aktörerna på finansmarknaden.

Robert Bergqvists bedömning är att oavsett vad som nu sker - Stefan Löfven sitter kvar med en försvagad regering, alliansen tar över eller ett extraval - lär det bli något av ett beslutsmässigt vakuum fram till riksdagsvalet i september 2018.

"Det har Sverige också råd med under en kortare tid", säger han.

Vad skulle krävas för att få en större påverkan på marknaderna?

"Ett par år kan vi övervintra, men skulle det parlamentariskt läget vara fastlåst under 3-4-5 år kommer det att få ekonomiska och finansiella konsekvenser. Jag tror att tidsfaktorn är avgörande här. Det måste till en mer uthållig politisk handlingsförlamning för att det här ska få någon större påverkan", säger Robert Bergqvist.

Bakgrunden till SEB:s kommentar är Alliansens misstroendeförklaring som presenterades tidigare under onsdagen. Den omfattar misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist samt infrastrukturminister Anna Johansson, till följd av it-skanden vid Transportstyrelsen. Misstroendeförklaringen får även stöd av SD.

Sverigedemokraterna står bakom allianspartiernas misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson, till följd av IT-skandalen vid Transportstyrelsen. Det säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Vänsterpartiet står inte bakom allianspartiernas misstroendeförklaring, men utesluter inte en egen. Det uppger V-ledaren Jonas Sjöstedt för Expressen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -