EU skärper tonläget

Politik Flyktingmottagandet inom EU har varit problematiskt och flera länder varnas nu av EU. Vidare hotar EU-kommissionen med sanktioner mot USA och åtgärder mot Polen.

EU-kommissionen gav Tjeckien, Ungern och Polen en sista varning på onsdagen för att länderna inte tar emot asylsökande. Det sade EU:s migrationskommissonär Dimitris Avramopolous vid en presskonferens på onsdagen. De tre länderna har vägrat ta emot den andel de tilldelas i EU:s system för omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien.

Tjeckien, Ungern och Polen har inte uppfyllt sina legala plikter enligt EU:s beslut i september 2015 och kommissionen skickar därför ett sista varningsbrev - ett så kallad motiverat yttrande - till dem. Nästa steg är en stämning i EU-domstolen.

Tidigare på onsdagen föreslog EU-domstolens generaladvokat Yves Bot att domstolen bör avslå Ungern och Slovakiens begäran att upphäva EU:s omfördelningssystem. Generaladvokaten ansåg att beslutet hade fattats i laga ordning för att på lämpligt sätt hantera en nödsituation.

Det tvååriga systemet löper ut i september, men Dimitris Avramopolous sade att det inte innebär slutet för EU-ländernas plikter. Länderna är fortfarande skyldiga att ta emot asylsökande från Grekland och Italien som har anlänt eller som anländer fram till september 2017.

Dimitris Avramopolous berömde särskilt Sverige för att kunna ta emot 60 procent av sin kvot på en och en halv månad, trots Sveriges stora flyktingmottagande de senaste åren.

Även EU:s relationer med USA ser ut att kunna bli kyligare.

EU-kommissionen hotade på onsdagen USA med handelssanktioner som repressalier om amerikanska sanktioner mot ryska energiprojekt även drabbar EU. "Om våra invändningar inte tas hänsyn till tillräckligt står vi redo att agera på lämpligt sätt inom några dagar", sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande efter kommissionärernas onsdagsmöte. "Amerika först kan inte betyda att Europas intressen kommer sist", fortsatte han.

På tisdagen röstade USA:s representanthus för en lag som bötfäller investerare i energiprojekt där ryska intressen har minst en tredjedels ägande. Kommissionen sade att USA har tagit hänsyn till vissa av de invändningar som EU har framfört, men inte andra.

Jean-Claude Juncker underströk att EU fullt står bakom sanktioner mot Ryssland, men att dessa måste samordnas inom G7-gruppen, som överenskommet.

Beroende på hur sanktionerna införs kan de påverka infrastruktur som transporterar energi till Europa. Dit hör bland annat underhåll och förbättringar i rörledningarna i Ryssland som transporterar naturgas via Ukraina. Andra exempel är det baltiska projektet för flytande naturgas och Nord Stream 2-ledningen i Östersjön. Senaten i USA måste också godkänna sanktionerna i en andra omröstning.

Slutligen har EU-kommissionen ocksa reagerat starkt på reformerna i Polen.

EU-kommissionen kommer omedelbart att rekommendera att Polen förlorar sin rösträtt i EU:s ministerråd om den polska regeringen avskedar eller pensionerar domare i Högsta domstolen. Det sade EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans vid en presskonferens på onsdagen. Kommissionen skulle i så fall alltså rekommendera använda EU-fördragets artikel 7-procedur.

"Vi motsätter oss inte att Polen reformerar sitt rättsväsende. Men om Polen gör det måste Polen följa Polens författning och internationella förpliktelser, inklusive EU-fördraget", sade Frans Timmermans.

Reformens fyra lagar äventyrar domstolsväsendets oberoende, sade han. Polens president Andrzej Duda har lagt in sitt veto mot två av de fyra lagarna, men undertecknat två. "Polens reformer ökar det systemiska hotet mot rättsstaten", sade Frans Timmermans.

Kommissionen har skickat sina invändningar till Polen. Den polska regeringen har en månad på sig att besvara kommissionens kritik.

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i ett uttalande:

"Ett självständigt rättsväsende är en avgörande förutsättning för medlemskap i vårt EU. Därför kan EU inte acceptera ett system som tillåter godtyckliga avskedanden av domare", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -