Problem i Kina pressar Assa Abloy

Aktieanalys Assa Abloys fortsatta problem i Kina har pressat aktien de senaste månaderna. Vi tror att oron även den här gången kommer att bedarra och ser ett köpläge inför hösten.

Reaktionen på Assa Abloys halvårsrapport blev, som för så många andra högvärderade verkstadsbolag på Stockholmsbörsen, påtagligt sur. Resultatet i det andra kvartalet landade knappt 3 procent under snittprognosen inför rapporten och det föranledde ett kursfall på som mest över 8 procent.

Åter var det svag tillväxt i Kina som spökade. Asien svarar för knappt 15 procent av omsättningen i Assa Abloy och var för några år sedan en lovande tillväxtmarknad för bolaget.

Det kraftigt minskade byggandet i Kina har dock dragit ned tillväxten kraftigt de senaste kvartalen. Affärsområdet Asia/Pacific rapporterade en organisk tillväxt på -6 procent i det andra kvartalet, drivet huvudsakligen av Kina.

Vd Johan Molin sade i samband med halvårsrapporten att en kraftig nedgång i efterfrågan i Kina legat i korten de senaste åren. Den tidigare nivån på byggandet i landet har inte varit hållbar och själv sade han sig redan år 2012 ha räknat med en nedgång i marknaden på cirka 40 procent. I dagsläget skrivs nedgången till cirka 25 procent. Någon återgång till positiv underliggande tillväxt i Kina räknar inte Assa Abloy med i år.

Den krympande marknaden i Kina har förvärrat priskonkurrensen då tillverkarna slåss om de uppdrag som finns. Assa Abloy har därmed svårt att kompensera sig för stigande råvarupriser vilket leder till försämrad lönsamhet. Rörelsemarginalen i området Asia/Pacific föll i andra kvartalet till 11,2 procent från 14,1 procent för ett år sedan.

Det är inte bara i Kina som Assa Abloy har svårt att höja priserna. Även i Nordamerika har bolaget fått jobba hårt för att kompensera för ökade tillverkningskostnader. Där räknar dock bolaget med att ha fått igenom höjningar som kompenserar fullt ut för råvarupriserna vid innevarande års utgång. I affärsområdet Americas var dock rörelsemarginalen stabil på 22,1 procent i andra kvartalet.

Europa och Nordamerika är Assa Abloys två viktigaste marknader. De är ungefärligen jämnstora och svarar tillsammans för cirka 75 procent av omsättningen i koncernen. Det är mogna och stabila marknader för Assa Abloy.

Assa Abloy är ohotad etta på lås i världen och bolagets stora installerade bas gör att två tredjedelar av verksamheten är utbyten och service. En tredjedel utgörs av nybyggnation. Den stora eftermarknadsaffären gör intäkterna stabila och bidrar också till en bra lönsamhet.

Marknaden för traditionella lås växer dock inte särskilt snabbt i Europa och Nordamerika. Assa Abloy kompenserar för detta dels genom att stärka närvaron på tillväxtmarknader i bland annat Asien och Sydamerika. Tillväxtmarknaderna svarar för cirka 25 procent av omsättningen.

Assa driver även tillväxt genom teknisk innovation och produktutveckling. Målsättningen är att produkter yngre än tre år ska svara för minst 25 procent av omsättningen. Det är framför allt inom elektromekaniska lås (exempelvis kort- och kodlås) som bolaget satsat de senaste åren och dessa svarar nu för mer än halva omsättningen.

Även inom internet of things händer en hel del för tillfället. Lås med uppkoppling mot internet växer starkt och Assa Abloy har utvecklat både hård- och mjukvara på området.

Förvärv har alltid varit en viktig del av Assa Abloys tillväxtstrategi. Bolaget brukar takta ungefär 15 förvärv om året och målsättningen är att de ska bidra med cirka 5 procents tillväxt årligen. Hittills under 2017 har 12 bolag förvärvats.

Det senaste året har dock förvärven varit av mindre storlekt så målet om 5 procents förvärvad tillväxt har inte uppnåtts. För första halvåret var den köpta tillväxten 3 procent och för andra kvartalet enskilt 2 procent. Johan Molin sade i samband med rapporten att Assa Abloy är lite försiktigt när det gäller förvärv för tillfället då priserna är upptrissade.

Förutom förvärvad tillväxt har Assa Abloy som mål att växa organiskt med cirka 5 procent om året. Prognosen för den organiska tillväxten ligger på 2-4 procent.

Vid sidan om tillväxtmålen har Assa Abloy även som målsättning att nå 16-17 procents rörelsemarginal. Utfallet i fjol blev 15,8 procent och efter första halvåret i år håller bolaget jämna steg med fjolåret.

De analytiker som bevakar Assa Abloy räknar enligt SME Direkt med att bolaget för helåret 2017 kommer att rapportera en tillväxt på 8,5 procent och en rörelsemarginal på 16,3 procent. Vinsten per aktie väntas justerat för engångskostnader i fjol öka med 9 procent till 7,93 kronor.

För 2018 är snittprognosen en tillväxt på 5 procent och en rörelsemarginal på 16,7 procent. Vinsten per aktie ökar då 9 procent till 8,65 kronor. P/e-talen för de närmaste åren ligger med de prognoserna på 21,7 respektive 19,9.

Direktavkastningen i Assa Abloy-aktien väntas uppgå till 1,9 procent respektive 2,0 procent de närmaste åren.

Efter en bra start på året har Assa Abloy-aktien tappat 12-13 procent sedan början av juni. Utvecklingen i Kina under andra kvartalet var svagare än de flesta väntat sig. Kräftgången i landet har dock pågått en längre tid nu och på några kvartals sikt är det rimligt att vänta sig en utplaning. På andra håll i Asien är tillväxten bra och huvudmarknaderna är fortsatt stabila.

Assa Abloy-aktien har de senaste åren varit betydligt mer fladdrig än vi vant oss vid och efter den senaste tidens snabba kursfall tror vi att det snart åter är dags för en period av återhämtning för aktien. Vår köprekommendation får därmed kvarstå.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ASSA ABLOY B Köp 172,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -