Utlandet i korthet

Makro Grekland emitterar statsobligationer, Tysklands ekonomi är "robust" och Fed väntas lämna räntan oförändrad. Det är några av dagens viktigaste utlandsnyheter.

Grekland har anlitat sex banker för att emittera en femårig statsobligation på tisdagen, rapporterar Financial Times. Det innebär den första grekiska obligationsemissionen sedan juli 2014. Räntan på den tioåriga grekiska statsobligationen stiger 2 punkter till 5,28 procent på måndagen, medan räntan på den grekiska tvååringen sjunker 12 punkter till 3,37 procent.

Den tyska ekonomin kan ha antagits fortsatt att växa med "ett robust momentum" under årets andra kvartal. Det framhåller den tyska centralbanken Bundesbank i sin senaste månadsrapport. "Drivet av livlig efterfrågan för tyska produkter globalt rör sig den starka tillverkningsindustrin mer och mer mot att bli huvudmotorn för den ekonomiska tillväxten", citerar Bloomberg News.

Konsumentsentimentet, en gynnsam arbetsmarknadssituation och en återhämtning i detaljhandelsförsäljningen indikerar att privatkonsumtionen fortsätter att expandera, framhålls vidare. Inflationen, liksom kärninflationen, väntas däremot ha minskat något i juli, bedömer den tyska centralbanken.

Den kinesiska fastighetsmarknaden behöver stabiliseras. En stabilisering behövs även av utländska och privata investeringar samt investerares förtroende under årets andra halvår. Kina behöver vidga marknadstillträdet för utländska investerare.

Det uppmanar kommunistpartiets politbyrå vid ett möte på måndagen, enligt Xinhua, skriver Bloomberg News. Bland uppmaningarna anges en tygling av skuldsättningsökningen i landet samt en stärkt koordination i finansövervakningen. Den kinesiska ekonomins utveckling under det första halvåret anses ha varit inom ett rimligt spann.

Kinas president Xi Jinping anger att landets ekonomiska fundamenta är "bra" och att den ekonomiska tillväxten har uppvisat "positiva förändringar", enligt Xinhua.

Ekonomerna är eniga om att Federal Reserve lämnar räntan oförändrad på onsdag. Fokus ligger framför allt på möjliga justeringar i budskapet rörande påbörjandet av en normalisering av balansräkningen.

Av de 90 ekonomer som i helgen hade svarat i Bloomberg News prognosenkät trodde samtliga att ränteintervallet lämnas oförändrat på 1,00-1,25 procent den 26 juli, efter att Fed i mitten av juni genomförde den fjärde räntehöjningen sedan de inledde återtåget från "nära-noll" nivån i december 2015.

Enligt CME Groups "FedWatch Tool" antyder marknadens prissättning bara någon procents sannolikhet för att ränteintervallet ska höjas vid detta möte och omkring 50/50 att det blir en ytterligare räntehöjning under 2017.

Förväntningarna om policyändringar är sällan höga inför FOMC-möten som inte följs av en presskonferens med Fed-chefen Janet Yellen, som onsdagens. Men marknadsaktörer kommer bevaka formuleringarna i pressmeddelandet för eventuella nya indikationer om påbörjandet av balansräkningsbantningen.

Deutsche Bank påpekar att FOMC måste förhålla sig till tudelningen i den ekonomiska utvecklingen. Dels fortsätter den amerikanska ekonomin att växa i måttlig takt medan arbetsmarknaden fortsätter att stärkas. Å andra sidan håller mjukheten i inflationen i sig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -