Tung makrovecka väntas

Makro Den inledande rapportperioden har fått den svenska börsen att svaja till. I veckan får rapporterna större konkurrens av flera tunga makrosiffror och -besked.

Den svenska börsen hade det tungt under den inledande rapportveckan och backade med cirka 3 procent. Den svenska julibörsen placerar sig därmed, tillsammans med den irländska, i den absoluta botten av börserna i de utvecklade ekonomierna med en nedgång på -1,3 procent.

På övriga marknader är det fortfarande uppåt på de flesta håll och det amerikanska volatilitetsindexet VIX har sjunkit till en ny rekordnivå. Noterbart är ändå att guldet har fortsatt att röra sig uppåt och steg till 1 255 dollar per uns.

Noterbart är också att dollarn fortsätter att försvagas. Mot euron handlas dollarn numera till 1,167 dollar per euro vilket är den högsta eurokursen sedan inledningen av 2015. Detta trots att ECB-chefen Mario Draghi levererade ett ganska mjukt besked i samband med förra veckans räntemöte. Mot kronan är dollarn nere i 8,23.

I veckan som kommer lär det bli en kamp mellan företagsrapporterna och tunga makrodata när det gäller vad som ska sätta tonen på börsen.

Makroveckan inleds med de preliminära inköpschefsindexen för juli som blir viktiga värdemätare på tillståndet i världsekonomin. Hyggliga siffror skulle säkert tas emot med viss lättnad på finansmarknaden.

Nästa makrohöjdare är det tyska IFO-indexet som publiceras på tisdag och som säger ytterligare något om läget i Europas viktigaste ekonomi.

Brexit-förhandlingarna går trögt och frågan är om inte den brittiska förhandlingspositionen kan försvagas ytterligare efter onsdagens BNP-siffror för årets andra kvartal. På kvällen samma dag får vi dessutom ta del av den amerikanska centralbankens senaste räntebeslut. Några ränteförändringar är inte att vänta och fortsatt låg inflation talar för att nästa räntehöjning skjuts på framtiden. Signaler kring detta är i huvudfokus och kan betyda ytterligare nedåtpress på dollarn.

På torsdag publicerar Konjunkturinstitutet sin senaste konjunkturbarometer och på fredag får vi ta del av de preliminära BNP-siffrorna för årets andra kvartal. Det mesta talar för riktigt hyggliga siffror som blir en ytterligare bekräftelse på hur snett ute Riksbanken är med sin extrema penningpolitik.

Måndag

Tung makrodag med de preliminära inköpschefsindexen för juli. Ganska små förändringar väntas och därmed ska indexen ligga kvar en bit över det viktiga 50-strecket. I så fall fortsätter den globala konjunkturen att utvecklas väl. Något som i sig borde vara positivt för börsen. Viktigast är nog att de amerikanska indexen inte sviker.

Tisdag

Det viktiga IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, är dagens höjdpunkt. IFO-indexet baseras på ett betydligt bredare underlag av företag än inköpschefsindex och är en mer tillförlitlig mäter på konjunkturstyrkan. Når IFO-indexet högt ställda förväntningar så ska det kunna ge riskaptiten, och kanske även euron, en skjuts uppåt.

Onsdag

De brittiska BNP-sifforna är givetvis högintressant mot bakgrund av de lite tröga Brexit-förhandlingarna. Svag tillväxt försvagar den brittiska förhandlingspositionen. Marknadens huvudfokus ligger nog ändå på den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. Inga större nyheter väntas så det är öppet för överraskningar. Fortsatt låg inflation gäckar banken och väger allt tyngre för analytiker som försöker spå bankens nästa räntehöjning.

Torsdag

Vi vänder blickarna mot Sverige där Konjunkturinstitutet publicerar resultaten av sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Barometerindikatorn har under de senaste månaderna pekat mot en rykande het konjunktur i Sverige och fortsätter den positiva trenden finns utrymme för ytterligare kronförstärkning. Väntat är dock att indikatorn ska sjunka en aning.

Fredag

Svenska BNP-siffror väntas ha studsat upp rejält efter ett överraskande svagt första kvartal. Det skulle inte heller förvåna om BNP-tillväxten under andra kvartalet slår analytikernas förväntningar. På samma sätt lär den amerikanska BNP-tillväxten rekylera upp efter det låga utfallet första kvartalet. Värt att hålla koll på är dessutom barometersiffrorna för EMU-området.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -