Nedgångarna utökas på börsen

Börs Uppdaterad Det ser ut att bli en negativ avslutning på en svag vecka som helhet för börsen. Även i Europa backar breda index.

Fredagen på Stockholmsbörsen innebar ännu en dag med sjunkande indexnoteringar och sett till veckan som helhet är nedgången i trakterna av 4 procent. Även de ledande Europabörserna backade.

Dagens vinnare var rapporterande Fingerprint Cards, där marknaden valde att bortse från att bolagets resultat och marginaler för det gångna kvartalet var klart sämre än förväntat. I stället tog man fasta på bolagets egen bedömning om att lagersituationen nu normaliserats. Fingerprint presenterade också ett nytt samarbete där företagets fingeravtrycksläsare integreras inom Qualcomms mobilplattformar för låg- och mellanprissegmenten.

Fingerprint, som jämfört med för ett år sedan är ned hela 66 procent, fick välbehövlig luft under vingarna och steg 10,6 procent som dagens mest omsatta aktie.

Omkring klockan 13.40 hade OMXS30 sjunkit 0,8 procent till 1.585 och aktier för cirka 10,1 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Autolivs rapport blev en stor besvikelse för marknaden och bilsäkerhetsföretagets vd Jan Carlson uppgav för Direkt att bolaget har sett en försämring på marknaderna i Nordamerika och Kina. Aktien tappade 7 procent under hög omsättning.

SKF-aktien handlades till en början upp efter bolagets rapport, som var bättre än väntat på viktiga punkter som organisk tillväxt och justerad rörelsemarginal. Under rapportkonferensen tycktes dock oron över SKF:s förmåga att få igenom prishöjningar, trots ledningens ihärdiga utfästelser om detta, ta överhanden och aktien föll kraftigt. På eftermiddagen var kursen ned 5,8 procent.

Skogsbolaget SCA presterade under det gångna kvartalet ett justerat ebitda-resultat som var i linje med förväntningarna, och en omsättning som var lite högre än SME-prognosen. Aktiepriset var oförändrat.

Swedish Matchs rapport var bättre än väntat på de flesta punkter. Bland de detaljer som var starkare än analytikerna räknat med fanns exempelvis rörelsemarginalen för snus. Tobaksaktien avancerade 1,9 procent.

Bostadsutvecklaren Besqab fick, liksom sektorkollegorna Oscar Properties och JM tidigare under rapportsäsongen, en svag utveckling sedan siffrorna för det andra kvartalet publicerats. Bolagets rörelsemarginal sjönk från året före medan endast 44 procent av den pågående produktionen om 107 bostäder i Uppsala var bokat/sålt vid halvårsskiftet. Besqab sjönk 3,7 procent.

Capios rapport var klart under förväntningarna och det var bland annat problem i Frankrike som tyngde bolaget under det andra kvartalet. Sjukvårdsaktien backade 6,6 procent.

Bättre gick det för spelbolaget Mr Green, som visade upp en nettovinst på 33 miljoner kronor för årets andra kvartal att jämföra med en förlust på knappt 5 miljoner samma kvartal i fjol. Aktien lyfte 11 procent efter den starka rapporten.

Nobias resultat för det andra kvartalet var ungefär som analytikerna räknade med på förhand och vd Morten Falkenberg sade sig också vara nöjd med det gångna kvartalet, särskilt mot bakgrund av ett lägre antal leveransdagar jämfört med motsvarande period i fjol. Köksbolaget visade små kursrörelser och aktien var ned marginella 0,2 procent.

SEB, SHB, Carnegie, Danske och Nordea har samtliga höjt sina riktkurser för Evolution Gaming samt upprepat sina köprekommendationer för aktien, som svarade med att stiga 1,4 procent.

Peab fick en sänkt rekommendation av norska DNB, till sälj från tidigare behåll, med motiveringen att byggaktien handlas till för höga multiplar i skenet av risken för fallande bostadspriser och lägre aktivitet på marknaden. Peab föll tungt och tappade drygt 6 procent.

Mediebolaget News 55, med förre tv-sportprofilen Artur Ringart som en av grundarna, gjorde debut på NGM Nordic MTF och det blev en motig start. Teckningskursen var 25 kronor men den nivån blav raskt tillintetgjord och aktien handlades i stället till 14:30 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -