Kursnedgång ger köpläge i SKF

Aktieanalys Efterfrågan stiger för SKF. Aktien har gått kräftgång de senaste månaderna men så länge Europakonjunkturen fortsätter stärkas tror vi den har mer att ge på lite sikt.

Kullagertillverkaren SKF har under andra kvartalet haft fortsatt god medvind på de flesta håll i världen. Bolaget rapporterar en organisk tillväxt på 7,5 procent jämfört med för ett år sedan. Vd Alrik Danielsson konstaterar i rapporten att en ökad aktivitet och ökade investeringar i industrin har drivit en ökad försäljning i samtliga regioner.

För SKF är Europamarkanden tyngst, den svarar för runt 40 av omsättningen i koncernen. Europa var dock den marknad där den organiska tillväxten var svagast, upp 3,1 procent. Nordamerika och Asien svarar för ungefär en fjärdedel vardera av omsättningen och i båda regionerna noterades en tvåsiffrig organisk tillväxt, 10 procent i Nordamerika och 12 i Asien.

Med ökade volymer följer som regel en ökad effektivitet i tillverkningen. SKF förbättrade också rörelsemarginalen i kvartalet. Justerat för engångsposter blev marginalen 12 procent vilket var en procentenhet mer än för ett år sedan. Det justerade rörelseresultatet landade drygt 3 procent högre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning.

SKF säljer sina produkter till en lång rad kundgrupper. Verksamheten delas dock in i två övergripande affärssegment: Industri och fordon. Industri svarar för runt 70 procent av omsättningen och har också en bättre lönsamhet än fordon.

Under andra kvartalet bidrog båda segmenten likvärdigt till den underliggande tillväxten. Segmentet Industri noterade under kvartalet sin bästa tillväxt i Asien men även i övriga regioner var tillväxten god. Fordonssegmentet hade bra tillväxt i alla regioner utom Europa där försäljningen sammantaget var oförändrad jämfört med för ett år sedan.

Båda segmenten förbättrade också marginalerna jämfört med i fjol.

Fordonsindustrin är generellt en tuff marknad att leverera till då priserna tenderar att vara pressade. SKF har konkurrens från Asien vilket alltid tenderar att förvärra prispressen. Utan att specificera mellan segmenten konstaterar också SKF i sin halvårsrapport att försäljningsprisutvecklingen påverkade rörelseresultatet negativt under kvartalet.

Finanschefen Christian Johansson sade dock i samband med rapporten att prispressen i andra kvartalet var mindre påtaglig än under det första kvartalet. Mot slutet av perioden började vissa positiva effekter skönjas enligt finanschefen. Glädjande för SKF är också att råvarupriserna tycks plana ut vilket ytterligare påverkar pris/mix-komponenten positivt.

Några längre utläggningar om bedömningen framöver ger inte SKF. Prognosen för tredje kvartalet är att den sammantagna efterfrågan kommer att ligga högre än för ett år sedan men lägre än i årets andra kvartal. Det beror dock på semesterperioden vilket alltid påverkar tredje kvartalet negativt, framför allt i Europa.

De analytiker som bevakar SKF räknar enligt SME Direkt i snitt med att bolaget i år rapporterar en vinst per aktie på 11,29 kronor. Det är nära 30 procent mer än i fjol. Vinsttillväxten väntas drivas av 8 procent högre intäkter, en något förbättrad lönsamhet och lägre engångskostnader.

För nästa år väntas 3 procent högre omsättning, en ytterligare något förbättrad lönsamhet och en vinsttillväxt på 9 procent. Vinst per aktie väntas landa på 12,27 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 15,1 respektive 13,9. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 11,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i SKF-aktien väntas de kommande åren uppgå till 3,4 procent respektive 3,6 procent.

Med övervikt mot Europa är SKF-aktien ett bra val för den som tror på en fortsatt ekonomisk återhämtning i regionen. Aktien gick också bra under slutet av förra året och inledningen av 2017. Sedan början av maj har dock utvecklingen varit svag och kursen har backat 15 procent.

Det finns en allmän oro när det gäller verkstadssektorn att aktierna sprungit lite väl fort på sistone. Den oron har ökat de senaste veckorna då halvårsrapporterna från bolag som Atlas och Sandvik landat i underkant av förväntningarna. Med höga värderingar i sektorn finns inte utrymme för besvikelser och kursreaktionerna har varit kraftigt negativa.

Även SKF handlades ned efter sin halvårsrapport trots att utfallet var något över förväntan. Det var bland annat en oro för bolagets förmåga att höja priserna framöver som tyngde aktien.

Konjunkturindikatorerna är dock överlag fortsatt positiva, inte minst i Europa. ECB meddelade i dagarna att man ser en fortsatt bred återhämtning i euroområdet men att ekonomin behöver fortsatt stöd av penningpolitiken. I Asien ser Kina ut att ha stabiliserats och USA håller ångan hyggligt uppe.

Makroscenariot är därmed fortsatt rätt positivt för SKF. Alrik Danielsson skriver också i sitt vd-ord att han förväntar sig en fortsatt bred aktivitet och tillväxt i industrin under innevarande kvartal.

Verkstadssektorn är iskall på börsen för tillfället och SKF tillhör de mest volatila aktierna bland de större bolagen i sektorn. Efter de senaste månadernas kursfall, och med fortsatt medvind från konjunkturen, tror vi dock att SKF-aktien har mer att ge till hösten och vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Köp 163,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -