Kraftiga rapportreaktioner

Börscocktail Börsen tar och börsen ger. Den senaste veckan har det varit mer av det tidigare. Det råder negativt tolkningsföreträde bland aktiehandlarna som inte gått på sommarledighet.

Rapportperioden inleddes med högt ställda förväntningar, och väl tilltagna värderingar på många börsfavoriter. Det är inget optimalt utgångsläge när bolagen som bekant gärna överraskar positivt.

Dåliga rapporter har straffats stenhårt medan goda resultat har mottagits svalt. Det tolkar Placera som ett svaghetstecken. Vår Makroexpert Pekka Kääntä verkar ha gjort rätt när han valde att ta ned aktievikten ytterligare i placeringsrekommendationen inför sommaren.

Tisdagsmorgonen inleddes med branta kursfall. För Stockholmbörsen blev det årets sämsta dag. Värsta var humöret i telekomjätten Ericsson. Aktien sjönk som en blyballong efter en rapport som experterna beskriver som mardrömslik. Kursen har på en vecka fallit med 16 procent.

Ericssons justerade rörelseresultatet kom in på 300 Mkr mot förväntade 1,7 miljarder kronor. Osäkerheten har nu ökat markant och frågan alla ställer sig är vilken annan skit som ska flyta till ytan här näst.

Bolaget spår bland annat minskad kapitalisering på utvecklings- och hårdvarukostnader, vilket kan kosta uppåt 3 miljarder kronor närmaste halvåret. Där utöver kan marknads- och kundprojekteringsjusteringar tynga resultaten med ytterligare 3-5 miljarder kronor kommande året, enligt Dagens Industri.

Mer ska sparas, det var andemeningen av Börje Ekholms vd-ord och planen för att nå en dubblad rörelsemarginal jämfört med i fjol, efter år 2018.

Marknaden fortsatte sedan att leverera stenhårda slag. Högt värderad verkstad har gått hårt åt och rallyt i sektorn ser ut att vara slut för den här gången. Atlas Copco och Sandvik föll tungt.

Byggarna har också problem att övertyga. Skanska går på pumpen både i USA och Storbritannien, och gör nedskrivningar på 800 Mkr. Ungefär 6 procent filades bort på börsvärdet under rapportdagen, trots att vinsten från bostadsutvecklingen ökade med 75 procent, till 700 Mkr i andra kvartalet.

Bostadsutvecklaren JM:s rapport var bra, men i horisonten ryms orosmoln. Resultatet i andra kvartalet var drygt 10 procent bättre än koncensus från SME direkt. Det innebär en ökning på mer än 50 procent mot motsvarande period i fjol. Mer oroande var att andelen sålda lägenheter i produktionen har sjunkit från 83 procent förra året, till 75 procent under första halvåret. En minskning men fortfarande en hög nivå historiskt.

Medicinteknikbolaget Getinge fortsätter ner. Efter första kvartalet såg det bättre ut, men nu när andra kvartalet är till handlingarna, så är bolaget tillbaka i gamla hjulspår. Negativ orderingång och oro inför nyemissionen.

Bankerna levererar, SEB kom med en kanonrapport i förra veckan och ett rörelseresultat över förväntan. Det samma gällde för Handelsbanken, men båda bankaktierna har backat marginellt senaste veckan.

Låt oss avsluta en sur vecka i positiva ordalag. Superhajpade streamning-bolaget Netflix kan stoltserar med 103 miljoner prenumeranter, vid kvartalets utgång. Utanför USA ökar antalet prenumeranter med 4,1 miljoner. Siffrorna var bättre än analytikerna förväntat och aktien steg till en ny rekordnivå under måndagen.

Veckans analyser och aktiekommentarer

Bang Olufsen

Inwido

Ericsson

Note & Kitron

Bonava

Volvo

Tomra

Trelleborg

Svedbergs

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -