Nordeas rapportmiss

Börs Nordeas rapport var sämre än väntat och aktien faller på börsen. Räntenettot var svagt och information om en eventuell flytt av huvudkontoret kommer i september.

Den nordiska storbanken Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1.010 miljoner euro i det andra kvartalet. Det kan jämföras med väntade 1.068 miljoner euro, enligt SME Direkt. Räntenettot blev 1.175 miljoner euro, mot väntade 1.211 miljoner euro, och kreditförlusterna uppgick till 106 miljoner euro. Väntat var kreditförluster på netto 128 miljoner euro.

Nordeas räntenetto var oförändrat i lokala valutor under andra kvartalet, jämfört med kvartalet före, och var 3 procent lägre än SME Direkts konsensus. Räntenettot i Commercial & Business Banking steg med 4 procent i lokala valutor från förra kvartalet till följd av prissättningsinitiativ, särskilt på lånesidan.

Räntenettot i Wholesale Banking sjönk med 3 procent i lokala valutor från förra kvartalet, främst på grund av lägre utlåningsvolymer i Ryssland och en periodiseringseffekt. Räntenettot i Övriga och elimineringar minskade med 9 procent till 118 miljoner euro, att jämföra med 129 miljoner euro under förra kvartalet. Minskningen är främst en följd av mindre ränteskillnader gentemot nibor. Räntenettot i Personal Banking var oförändrat i lokala valutor från förra kvartalet medan räntenettot i Wealth Management minskade marginellt.

Nordea räknar nu med att kostnaderna blir 3-5 procent högre i år än under 2016. För 2018 är bedömningen att kostnaderna återgår till samma nivå som 2016. Det skriver Casper von Koskulls i vd-ordet i rapporten för det andra kvartalet.

"Vårt beslut att ta kostnaderna för vissa satsningar på regelefterlevnad och våra koncernprojekt redan nu, tillsammans med kostnaderna för utredningen av placeringen av huvudkontoret, gör att vi nu räknar med att kostnaderna blir 3 5 procent högre i år än under 2016. Under 2018 är vi säkra på att kostnaderna återgår till samma nivå som 2016", heter det i rapporten.

Tidigare har Nordea, till exempel i bokslutet för 2016, pratat om en kostnadsökning i intervallet 2-3 procent för 2017. Även då var bedömningen att kostnaderna under 2018 skulle gå tillbaka till samma nivå som 2016.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -