Konsolidering för index

Teknisk analys Konsolidering för index väntas, och Investtech bjuder på en palett med ett köpråd, en neutral och en säljrekommendation.

OMX Stockholm PI ligger i stigande trendkanaler på kort och meddellång sikt vilket signalerar fortsatt uppgång. Indexet befinner sig i en konsolideringsfas och har format en rektangelformation mellan stödet vid cirka 576 punkter och  motståndet vid cirka 597 punkter. En slutkurs som innebär att kursen bryter någon av dessa kommer signalera fortsatt utveckling i samma riktning.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 44 punkter vilket indikerar att det råder en övervikt av pessimistiskt  inställda investerare på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 51 punkter vilket indikerar att det råder en jämvikt av pessimister och optimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 75 procent och köpandelen för det senaste året är  68 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det innebär att det skett ungefär tre gånger så många köp som  försäljningar bland insiders senaste månaden och ungefär dubbelt så många köp under det senaste året. Vi befinner oss i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen där 26 juni till 23 juli givit en genomsnittlig uppgång på cirka 2,5 procent. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer. Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

Vitrolife redovisade sin halvårsrapport under måndagen vilken överträffade marknadens förväntningar. Kursen steg på  hög volym och har forcerat tidigare motstånd från toppar vid cirka 541-553 kronor vilket öppnar upp för fortsatt positiv  utveckling. Uppgången innebär också att kursen brutit taket i en stigande trendkanal vilket signalerar en starkare  stigningstakt. Detta då aktier som brutit taket i stigande trendkanaler följts av en genomsnittlig meravkastning på 2,8  procentenheter mot referensindex jämfört med 1,9 procentenheters meravkastning för aktier i stigande trendkanaler på tre månaders sikt.

Positiv volymbalans – normalt stiger kursen på dagar med hög handelsvolym och reagerar tillbaka på dagar med låg handelsvolym – stärker aktien på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

Atlas Copco A levererade inte vad marknaden förväntat av det andra kvartalet. Säljarna drev kursen under rapportdagen och aktien stängde på 311 kronor vilket innebar en nedgång strax under sju procent. Kursen har därmed brutit ned från en stigande trendkanal vilket signalerar en svagare stigningstakt. Negativ volymbalans är ett svaghetstecken som ökar risken för fortsatt fallande kurser på kort sikt och det finns därmed bättre aktier att äga på dagens börs. Kursen har starkt stöd vid 274 till 288 kronor och en riskvillig investerare kan överväga att köpa aktien om kursen närmar sig dessa nivåer. I detta fall kan en stop loss användas användas vid slutkurs under 274 kronor för att begränsa nedsidan.

Investtechs rekommendation: Svag sälj.

Hennes & Mauritz B har brutit upp från den fallande trendkanalen vilket i första skedet indikerar en kommande utveckling i linje med index, mot en tidigare indikerad underavkastning från den fallande trendkanalen. Ett styrketecken i aktien är att volymutvecklingen, som tidigare varit negativ, vänt på kort sikt. De senaste uppgångarna har skett på dagar med hög handelsvolym samtidigt som reaktionerna ned varit på dagar med låg handelsvolym. Det är ett styrketecken som tillsammans med ett högt RSI indikerar att momentum i aktien är positivt. En riskvillig investerare kan använda dagens kurs för att komma tidigt in i aktien vid ett eventuellt trendomslag, och använda en stop loss vid en nivå under en tidigare botten vid cirka 201 kronor för att begränsa nedsidan. Vi bör se en slutkurs över motståndet vid 244 kronor för att detta skall ge en starkare indikation om ett trendomslag i aktien.

Maximalt positiv insiderhandel indikerar att insiders anser att aktien är billig baserat på fundamentala värderingar.

Investtechs rekommendation: Neutral.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -