Starka siffror från Volvo

Börs Volvo slog marknadens förväntningar under andra kvartalet med stöd av hög lönsamhet och bra försäljning. Bolaget höjer också försäljningsprognosen för Kina.

Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat blev 8.540 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 8.462 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten. Inga engångsposter togs under kvartalet. Rörelsemarginalen blev 9,7 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 9,6 procent.

Försäljningen uppgick till 88.409 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 87.760 miljoner kronor. Lastbilstillverkaren Volvo höjer sin prognos för lastbilsmarknaden i Nordamerika och bedömer nu att den kommer att omfatta 225.000 fordon, en uppjustering med 10.000 enheter. Det framgår av delårsrapporten.

Volvo upprepar samtidigt bedömningarna för lastbilsmarknaderna i Europa och Brasilien. Samtidigt höjer Volvo sin bedömning för den kinesiska marknaden för tunga lastbilar till 880.000 fordon, upp från tidigare 765.000. Tidigare bedömningar för marknaderna i Indien och Japan ligger fast. Volvos lönsamhet inom Lastbilar påverkades negativt under andra kvartalet av en "hårt belastad leverantörskedja". Det skriver Martin Lundstedt i vd-ordet i rapporten.

Lastbilars rörelsemarginal sjönk till 9,6 procent under andra kvartalet, från 10,0 andra kvartalet 2016, och utfallet var lägre än analytikernas snittförväntningar som låg på 10,7 procent, enligt SME Direkt. "Den senaste tidens utveckling på lastbilsmarknaderna fortsätter med bra efterfrågan i Europa, inklusive en tydlig återhämtning i Ryssland, och en successiv förbättring i Nord- och Sydamerika, med ökad orderingång", skriver Martin Lundstedt i rapporten.

I Europa har Renault Trucks förbättrat sin marknadsandel och Volvo Trucks bibehållit sin "historiskt höga" andel medan man tagit marknadsandelar i Ryssland, uppger Volvo. Volvo har också lanserat den nya serien Volvo VNL i Nordamerika. "Tillsammans med Volvo VNR för regionala transporter, som lanserades i april, kommer Volvo att ha sitt starkaste produktprogram någonsin i Nordamerika. Produktionen av de nya lastbilarna kommer att öka successivt under det andra halvåret 2017", heter det i rapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -