Fötroendet intakt för Note och Kitron

Aktiekommentar Förbättrad lönsamhet och högre försäljning utmärker kontraktstillverkarna Note och Kitron i andra kvartalet. Den senare firman har också justerat upp målbilden för 2017.

Som bekant ryms både Note och Kitron bland investmentbolaget Creades noterade innehav. Deras inblandning går inte att ta miste på, investmenbolaget är representerade i Notes styrelse, och Placera har tidigare spekulerat i ett framtida samarbete mellan Kitron och Note.(Creades är också storägare i Avanza, som äger Placera Media.)

Framgångarna för elektroniktillverkarna har heller inte gått marknaden omärkt förbi. Både Note och Kitron har ökat med 35 procent i värde sedan årsskiftet. Och av halvårsresultaten att döma är kursuppgångarna inte oförtjänta. Note har historiskt haft lite svårt med tillväxten men i andra kvartalet ökade omsättningen, exklusive avyttringar, med 12 procent. Rörelsemarginalen i kvartalet steg till 6,6 procent och för halvåret överträffar lönsamheten nu vårt tidigare estimat.

Medvinden märks på flera av bolagets hemmamarknader. I Sverige, Finland och Estland trappas aktiviteten upp, medan England och Kina tuffar lugnare framåt. Valutapåverkan första halvåret har varit marginell. Över rullande tolv månader uppgår omsättningstillväxten till 2,4 procent, och vinsten per aktie under samma period, justerat för den tidigare fastighetsförsäljningen, ger p/e 13-14.



Mest intressant är att efterfrågan nu ökat ytterligare och att ledningens tro om framtiden stärkts. Uppenbarligen är inte än de glada dagarna över för en av börsens finaste kontraktstillverkare. Det har också stormat klart på direktionsvåningen. Sedan den 15 juni har bolaget en fast vd och koncernchef på plats. Ny kapten är Per Ovrén, med ett förflutet från Bilia, Boston Consulting Group och Creades konkurrenten Öresund.

Norska Kitron, nådde för första gången i andra kvartalet målbilden om en rörelsemarginal på 7 procent, vilket är högt för en underleverantör av elektronik. Även sofistikerad sådan. Det målet har man jagat sedan februari 2016. Långsiktigt vill bolaget växa omsättningen med 10 procent årligen och i senaste kvartalet ökade försäljningen med 15 procent. Det har föranlett en uppjustering av prognoserna för 2017, nu spås försäljningen landa i den övre delen av det tidigare kommunicerade omsättningsspannet mellan 2 150 - 2 350 miljoner norska kronor. Slår bolaget i taket innebär det en tillväxt på 12 procent år mot år. Över rullande tolv månader uppgår vinsten till 0,56 norska kronor per aktie, motsvarande p/e 14.

Analytikerna tror målsättningen är fullt möjlig. Koncensus från Factset är en omsättning i år på 2 333 miljoner norsk kronor och ett redovisat resultat på 0,57 norska kronor per aktie. Även nästa år tror analytikerna på god tillväxt. Under 2018 väntas omsättningen öka med ytterligare 10 procent, och resultat per aktie stiga till 0,68 norska kronor. Det ger p/e 11-12 på nästa år enligt prognosen.

Kitron fokuserar på kontrakt inom industri, försvar, energi och offshore. Affärerna inom den sistnämnda kategorin har fortsatt krympa, men i kvartalet har bolaget vunnit ytterligare ett försvarskontrakt. Kongsberg Defence Systems la en beställning värd 34 miljoner norska kronor. Backlogen uppgick vid kvartalets slut till 1 020 miljoner norska kronor. Investeringarna i fabriksautomation fortgår, nu riktas energin mot tillverkningen i USA, Litauen och Kina. Under maj invigdes den uppgraderade fabriken i Jönköping.

Allt som allt framstår Note och Kitron fortsatt värda att äga. Spännande vore om Note kunde få till ett förvärv. Kitron förblir dock vår favorit eftersom tillväxtförväntningarna, och lönsamheten, är högre än i Note. Nu väntar vi med spänning på resultaten från nästa kvartal. Notes tredje kvartalsrapport är planerad till den 17 oktober, och Kitron lämnar besked nästa gång den 24 oktober.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -