Volvo och Assa drar ned index

Börsen Uppdaterad Börsen sökte sig gradvis nedåt på onsdagen, efter tisdagens baisseartade utveckling med en nedgång på 2 procent för OMXS30. Rapportbolagen visade dock rejäla kursrörelser åt båda håll.

Under en mycket rapportintensiv morgon har bland andra Swedbank, Tele2 och Electrolux rapporterat, och medan många överträffade förväntningarna fanns det också flera undantag - Assa Abloy var ett av dessa.

Strax efter klockan 13 hade OMXS30 sjunkit 0,7 procent till 1.596 och aktier för 10,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Tele2 var en av dagens stora vinnare med ett kurslyft på 5,9 procent. Operatören höjde som väntat sin prognos för ebitda-resultatet 2017, som en återspegling av stark utveckling i inte minst Kazakstan. Måttet överträffade förväntningarna i det andra kvartalet framför allt i Kazakstan och i Sverige.

Swedbank visade ett 7 procent högre rörelseresultat än väntat, med högre ränte- och provisionsnetto än förväntat och lägre kreditförluster. Bankaktien handlades upp 0,2 procent.

Electrolux levererade ett klart bättre resultat än väntat, bland annat tack vare en mycket stark rörelsemarginal för den nordamerikanska vitvarurörelsen. Electrolux avancerade på rapporten och klättrade 3,6 procent.

Betssons rörelsemarginal var något lägre men i övrigt var rapporten bättre än väntat. Enligt vd fortsätter spelbolaget att ta marknadsandelar i både Norden och Västeuropa. Aktien stack till väders redan i öppningen men fortsatte sedan allt högre - vid lunchtid var spelbolagets uppgång över 9 procent.

Volvos rapport bjöd bland annat på en orderingång som steg från 45,4 till 55,3 miljarder kronor och var 8 procent bättre än väntat. Lönsamheten i lastbilsverksamheten var dock lägre än väntat, vilket bolaget förklarar med en "hårt belastad leverantörskedja". Marknaden valde att ta fasta på de negativa inslagen och aktien tappade 5,4 procent som dagens mest omsatta.

För NCC:s del svek både intäkter och rörelseresultat analytikernas förväntningar, med 6 respektive 7 procent. Inom området "Building" sjönk omsättningen kraftigt i kontrast till en förväntad uppgång. Byggaktien rasade drygt 7 procent.

Assa Abloy såg åter en minskande försäljning i Kina, liksom i Brasilien och Mellanöstern. Den organiska tillväxten var under förväntan och stannade på hälften av fjolårets andra kvartals 4 procent. Låsbolaget föll 5,8 procent och var en av dagens stora förlorare.

Ännu brantare var emellertid fallet för probiotikabolaget Probi, som i sin rapport flaggade för en mer "dämpad" organisk tillväxt under andra halvåret. Aktien pressades hårt och noterades hela 21 procent lägre till 440:50 kronor. Jämfört med för ett år sedan är dock Probi fortfarande 58 procent högre.

Tisdagens stora slagpåse Ericsson fortsatte också sin resa nedåt på onsdagen, då aktien tappade ytterligare 1,6 procent och handlades till 50:65 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -