Ingen ljusning för Ericsson

Aktieanalys Ericssons halvårsrapport understryker riskerna i aktien. Bolaget spår fortsatt svag efterfrågan under överskådlig tid.

Ericssons halvårsrapport bjöd på genomgående svagare siffror än väntat. Bolaget drar ned sin prognos för marknaden för radioaccessnät 2017 och flaggar för ökade kundförluster under det kommande året. Ytterligare omstruktureringar kommer att genomföras i syfte att spara 10 miljarder kronor om året till mitten av 2018.

Intäkterna fortsätter att krympa i relativt snabb takt för Ericsson. Under andra kvartalet uppgick den organiska tillväxten till -13 procent. Lönsamheten försämras också på alla nivåer och på sista raden blev utfallet i kvartalet en förlust på 1 miljard kronor. Väntat var enligt SME Direkts sammanställning en ungefär hälften så stor förlust.

Ericsson delar numera in sin verksamhet i tre affärssegment: Networks, It & Cloud samt Other.

Networks är klart störst och stod för 74 procent av omsättningen i det andra kvartalet. Network tampas med en svag efterfrågan på produkter för mobilt bredband och organiskt backade omsättningen med 14 procent i kvartalet.

Rörelseresultatet inom Networks landade på 3,5 miljarder kronor vilket var 17 procent under snittprognosen inför rapporten.

Ericsson drar i halvårsrapporten ned sin marknadsprognos för radioaccessnät i år. Nedgången spåddes tidigare uppgå till 2-6 procent men väntas nu snarare landa en bit under 10 procent. En sänkning av marknadsprognosen har legat i korten för Ericsson då andra marknadsbedömare redan justerat ned sina prognoser.

Någon direkt ljusning väntas inte heller nästa år. Finanschefen Carl Mellander sade till Nyhetsbyrån Direkt i samband med halvårsrapporten att prognosen för 2018 är en fortsatt nedgång i en ensiffrig procentuell takt. Först till år 2019 väntas marknaden stabiliseras.

Givet det fortsatt svaga marknadsläget meddelar Ericsson att de genomför ytterligare besparingar på 10 miljarder kronor om året som ska ha realiserats till mitten av nästa år. Det är inom tjänsteleverans och gemensamma kostnader som besparingarna ska genomföras.

Utöver de 10 miljarderna kan ytterligare besparingar komma från eventuella avyttringar eller partnerskap. Några sådana åtgärder ingår dock inte i planerna idag.

Det intensifierade åtgärdsprogrammet inom Ericsson ska ses i ljuset av bolagets målsättning om att fördubbla 2016 års rörelsemarginal inom några år. Tidigare har Ericsson sagt sig räkna med väsentliga förbättringar av rörelsemarginalen redan under nästa år. I samband med halvårsrapporten sade dock Carl Mellander till Nyhetsbyrån Direkt att det kan bli svårt att uppnå givet det fortsatt svaga marknadsläget.

Även Ericssons båda övriga affärssegment presterade lite sämre än väntat i det andra kvartalet. It & Cloud rapporterade ett rörelseresultat på -2,4 miljarder kronor mot väntade -1,8 miljarder. Segmentet Others förlust landade på -0,84 miljarder kronor vilket var marginellt under snittprognosen.

Ericssons resultat de kommande åren väntades redan före halvårsrapporten att tyngas av en lång rad engångsposter. Bolaget flaggar dock för att det kommer att bli ännu mer av den varan. Bland annat väntas nedskrivningar av marknads- och kundprojekt tynga med 3-5 miljarder kronor under det kommande året. Minskade kapitaliseringar av kostnader för produktplattformar samt för utveckling av mjuk- och hårdvara väntas tynga med ytterligare knappt 3 miljarder kronor.

2017 var redan för halvårsrapporten ett förlorat år för Ericsson och att bolaget passar på att slänga in ytterligare engångskostnader gör egentligen inte mycket för att påverka synen på aktien framöver.

Det som däremot understryks av halvårsrapporten är hur stor osäkerheten är kring Ericsson både som bolag och som aktieinvestering. Med alla åtgärder som pågår och kommer att pågå under lång tid framöver är det oerhört svårt att göra prognoser på bolagets resultat på kvartalsbasis. Det gör varje kvartalsrapport till något av ett högriskprojekt.

Rent operativt finns heller inte mycket att glädjas åt i Ericssons halvårsrapport. Vd Börje Ekholm hävdade i samband med halvårsrapporten att Ericsson inte längre förlorar marknadsandelar. Bolaget pekar också på vissa tidiga tecken på att de åtgärder som genomförs har en positiv effekt.

Ericsson väntades redan före halvårsrapporten rapportera en brakförlust för 2017 till följd av alla engångsposter. Snittprognosen för vinst per aktie ligger i SME Direkts sammanställning på -2,62 kronor. Den siffran lär sänkas ytterligare under de kommande dagarna.

För 2018 är snittprognosen en vinst på 2,57 kronor och för 2019 väntas en vinst på 3,52 kronor per aktie. De prognoserna innebär p/e-tal på 21,2 respektive 15,5 för dessa båda år. Att ställa prognoser på Ericssons vinster är dock som sagt i dagsläget väldigt svårt.

När vi senast kikade på Ericsson-aktien i början av året tyckte vi den var allt för riskabel för att motivera en köprekommendation. Kursen har gått bra under en period sedan dess men kursraset i samband med halvårsrapporten understryker som sagt riskerna i aktien.

Finansmannen Christer Gardell ser uppenbarligen potential i bolag och aktie då hans Cevian köpt Ericsson-aktier för flera miljarder de senaste månaderna. Har man hans långsiktiga perspektiv kanske det är värt att chansa på Ericsson i dagsläget. Det kommer dock även i bästa fall ta många år att få ordning på strukturen i bolaget och det var sannolikt inte den sista omgången engångskostnader som nu presenterades.

Aktien är nedtryckt och om bolaget bara kan få till ett lite mer positivt nyhetsflöde krävs det sannolikt inte mycket för att lyfta kursen igen. Riktigt vad det ska handla är dock svårt att se i dagsläget.

Vi behåller en neutral rekommendation på Ericsson-aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -