Senaste månadens vinnarfonder

Fondkommentar Den senaste månaden har varit tuff för aktier men bra för den svenska kronan. Vi hittar smala branschfonder både bland vinnarna och förlorarna.

Stockholmsbörsen har under månaden backat med drygt 1 procent. De europeiska börserna har haft en sämre utveckling. Breda europaindex har backat knappt 3 procent i svenska kronor, vilket är i nivå med USA-börserna.

Kronan har fortsatt att stärkas mot dollarn med hela 4 procent till 8,35 kr den senaste månaden. Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 9,11 kr. Kronan har sedan dess stärkts med över 8 procen.

Även mot euron har kronan haft en bra månad och stärks med över 2 procent. Kronans starka framfart är negativ för utländska investeringar som räknas om till svenska kronor.

MSCI Världsindex har handlats söderut och avkastat minus 2,9 procent (drygt 50 procent av indexet utgörs av amerikanska bolag). De populära tillväxtmarknaderna har klarat sig bäst med en liten nedgång på 0,5 procent mätt i svenska kronor.

Läs mer om marknadernas utveckling i Pekka Kääntäs utblick.

Månaden har i vanlig ordning skapat en stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder. Det skiljer 28 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden.

Halva vinnarlistan utgörs av läkemedel- och bioteknikfonder. C Worldwide Medical Small & Midcap har gått upp mest, med över 14 procent. Fondens bästa aktie var Novadaq som blev uppköpt av Stryker med en nästan en 100procentig premie. Vi hittar även svenska bolaget Oncopeptides i fonden som avkastat 28 procent under månaden och gett fonden ett bra bidrag.

Systerfonden C Worldwide Biotechnologys avkastning skäms inte för sig på drygt 8 procent, vilket placerar den som god tvåa.  Båda fonderna har utvecklats betydligt bättre än sina respektive kategorisnitt enligt Morningstar.

Marknaden har dragit en lättnadens suck när Trumpcare inte fokuserar på prisreglering av läkemedel. Det tillsammans med flera uppköp inom medicintekniksektorn under juni har eldat på aktierna.

Längre ner bland vinnarfonderna hittar vi både Latinamerikafonder och Brasilienfonder. Det står i stor kontrast mot förra månaden då de intog en klar jumboplats.

Kategorisnittet för Latinamerikafonder har avkastat 2,7 procent enligt Morningstar. Och kategorisnittet för Brasilienfonder har gått bättre, 3,6 procent under månaden. Brasilien är klart dominerande landet i MSCI Latinamerika index som är det mest använda indexet bland fondförvaltarna. Den brasilianska börsen utgör knappt 55 procent av indexet.

Förlorarlistan består av en brokig skara fonder. Den innehåller länder fonder från Pakistan och Sydkorea samt Asiatiska fastighetsfonder och ädelmetallfonder.

Överst på förlorarlistan hittar vi Tundra Pakistanfond som avkastat minus 13,8 procent under månaden, vilket gör att fonden backat hela 15,5 procent sedan årsskiftet. Det är i stor skillnad mot fjolåret då fondens avkastning var hela 40 procent.

Mycket av fjolårets uppgång drevs av att den globala indexberäknaren MSCI uppgraderade Pakistans status från gränsmarknadsland till tillväxtmarknadsland. Förändringen har stor betydelse då passiva fondförvaltare av tillväxtmarknadsfonder måste köpa aktien, och flertalet aktiva förvaltare får möjlighet att investera i pakistanska aktier.

Guld- och ädelmetallfonder har haft en kämpig månad, kategorisnittet har enligt Morningstar backat knappt 10 procent. Det är en kombination av fallande guldpris (minus 3,6 procent) och en allt svagare dollar som sätter käppar i hjulen för ädelmetallfonderna.

De tre ädelmetallfonderna på listan har klarat sig bättre än kategorisnittet. Sämst avkastning under månaden har Amundi Fds CPR Global Gold Mines på minus 9,6 procent. Ädelmetallfonder har nu negativ avkastning sedan årsskiftet på 8,7 procent i svenska kronor räknat.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -