SEB drar, Skanska faller

Börsen SEB tog ledningen bland OMXS30-bolagen på fredagen efter sin oväntat starka rapport, och drog med sig ett par av bankerna upp. Skanska rasade efter sin vinstvarning, även Peab och NCC backade något.

OMXS30 var upp 0,3 procent till nivån 1.647 klockan 10.45, då aktier för 3,7 miljarder kronor hade omsatts. CAC40 i nationaldagsfirande Paris var upp 0,1 procent, medan indexen i London och Frankfurt var ned marginellt.

Skanska har stött på problem i både sin amerikanska anläggningsverksamhet och i Storbritannien, och gör nedskrivningar på 0,8 miljarder kronor. Vid sin presskonferens sade byggbolagets vd att det rör sig om projekt som ska färdigställas huvudsakligen i år och nästa år, samt ett fåtal under 2019.

Nedgången tilltog och var drygt 5 procent för B-aktien, dagens mest omsatta papper. Det motsvarar mer än 4 miljarder kronor i lägre börsvärde, det vill säga mer än fem gånger så mycket som själva nedskrivningen. Nordea skrev i en kommentar att resultatet inom Skanskas byggdel ser klent ut även rensat för nedskrivningen.

Peab och NCC backade omkring 0,8 procent i kölvattnet av Skanskanyheten.

För SEB-ägarna såg det bättre ut, med ett kurslyft på drygt 2 procent, motsvarande ett cirka 5 miljarder kronor högre börsvärde. Bankens ränte- och provisionsnetton var oväntat starka, och på rapportkonferensen sade vd:n att man nu kommit i kapp den treårsförbättringsplan som man under planens första år 2016 hamnade på efterkälken mot. SHB och Nordea var tvåa och trea i OMXS30 med uppgångar kring 1,5 procent, medan Swedbank bara orkade upp med hälften av indexökningen, 0,15 procent.

Astra Zeneca, som föll nästan 4 procent på torsdagen efter mediauppgifter om att vd skulle vara på väg att gå över till Teva, fortsatte ned med 1,5 procent trots att uppgifterna alltjämt står obekräftade.

Dagens rapportraket var Vitrolife, upp 12 procent efter att ha höjt omsättningen till 285 från 208 miljoner kronor i kvartalet. Nettoresultatet blev 71 miljoner (48). Mycronic steg också kraftigt, 9 procent, på sin rapport, även den med kraftiga försäljnings- och resultatökningar.

Clas Ohlsons juniförsäljning var däremot en besvikelse: den ökade 2 procent, vilket var klart lägre än enligt SME Direkt väntade 5,6 procent. Aktien backade cirka 2 procent.

Telias beska besked, bland annat en nedskrivning av verksamheten som är till salu i Uzbekistan med 2 miljarder kronor och nedskrivning av kvarvarande it- och nätverkstillgångar på 0,6 miljarder, följdes av minus 0,2 procent för aktien. På plussidan fanns stora positiva kassaflödeseffekter, 6,3 miljarder kronor, av att Telia har sålt Turkcellaktier.

Dagens två First North-debutanter var Realfiction, som tecknades till 7:60 kronor inför noteringen, och North Net Connect (NNC), som kostade 8:40 kronor. Realfiction handlades till 8:75 kronor, det vill säga upp 15 procent mot teckningskursen efter drygt 500 avslut, medan NNC var ned 37 procent till 5:25 kronor efter 13 avslut.

I eftermiddag stundar rapporter från bland andra Axfood (klockan 13) och flera amerikanska storbanker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -