Emerging Markets tar täten

Utblick Börserna i mer mogna ekonomier har under senare tid haft svårt att hitta en färdriktning. I tillväxtekonomierna har däremot börserna fått ett rejält lyft under den senaste månaden.

Det har den senaste månaden varit lite småsegt på de flesta börser i de utvecklade ekonomierna samtidigt som aktiemarknaderna i tillväxtekonomierna (Emerging och Frontier Markets) har en förhållandevis stark period bakom sig.

Samtidigt fortsätter volatiliteten på aktiemarknaden at vara mycket låg och VIX-index för den amerikanska börsen ligger nu nere på nivåer vi inte sett sedan 1990-talet (se diagram).

Det är något som i sig borde gynna aktiemarknaderna mer generellt, men ändå har många börser i de utvecklade ekonomierna haft svårt att hitta en färdriktning.

Ett skäl till detta kan vara den ränteuppgång som skett under senare tid och att flera stora centralbanker, som hittills strömmat finansmarknaderna med färskt kapital, allt tydligare signalerar att det kommer att bedrivas en mindre expansiv penningpolitik framöver. 

På konjunkturområdet kan noteras att det funnits en viss oro för att den amerikanska ekonomin varit på väg att svalna. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rulla in i förhållande till analytikernas prognoser, har också länge befunnit sig i en negativ trend i USA (se diagram).

ESI har dock börjat vända uppåt och den starka sysselsättningsökning som noterades för juni togs som intäkt för att den amerikanska ekonomin fortsätter att utvecklas förhållandevis starkt.

Även för EMU-området har den negativa trenden för ESI numera brutits, även om den här aldrig sjönk ner under nollstrecket. Det är dock tydligt att den boom för börserna i EMU-området, som startade i samband med valet av Emmanuel Macron till fransk president, nu är avslutad. Flertalet börser i EMU-området har backat under den senaste månaden.

Att den globala ekonomin fortsätter att återhämta sig har gynnat börserna i tillväxtekonomierna. Till starka börser bidrar dessutom att många placerare säkerligen söker sig längre ut på riskskalan i sin jakt på avkastning. De höga värderingarna på flera börser i de mer utvecklade ekonomierna betraktas dessutom av många som utmanande.

Rekylen uppåt för oljepriset och en svagare amerikansk dollar har också varit viktiga drivkrafter för börsuppgångarna i tillväxtländerna.

Developed Markets

De flesta börser i de utvecklade ekonomierna har rört sig sidledes eller svagt nedåt under den senaste 30-dagarsperioden. Bland de fåtalet börser som orkat med en mer rejäl uppgång återfinns bland annat Norge som gynnats av att oljepriset haft en liten rekyl uppåt och Italien där bankräddningar satt fart på finansaktierna. Japan fortsätter att gå bra på lite bättre konjunktursignaler och en fortsatt expansiv penningpolitik. I botten på listan finns flera EMU-länder där börserna rekylerat nedåt samt Storbritannien som pressas av att Brexit-förhandlingarna genomförs i ett svårt parlamentariskt läge.

Emerging Marktes

I den här gruppen finns flera börser som gått riktigt starkt under senare tid. I topp finns Grekland som fått nya stödpengar på löften om ytterligare reformer. Brasilien har studsat upp efter några riktigt tunga månader men det känsliga politiska läget, som tidigare pressat aktiemarknaden, är fortfarande högst osäkert. Den turkiska börsen fortsätter att ånga på, men eftersom det skett en kraftig försvagning av valutan så försvinner hela uppgången när den räknas om till svenska kronor. Noterbart är dessutom att den kinesiska börsen fortsätter sin resa uppåt.

Frontier Markets

Även i de nya tillväxtekonomierna är det mest uppåt under de senaste 30 dagarna. Gruppen gynnas av fortsatt positiva, globala tillväxtssignaler men också, i många fall, av en svagare amerikansk dollar som underlättar skuldsituationen. Rekylen uppåt för oljepriset bidrar också till att flera oljeberoende länder noterar hyggliga uppgångar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -