Fonderna som gillar FAANG-aktier

Fonder Amazon, Facebook och andra heta teknikaktier har skakat till på börserna den senaste tiden. Placera berättar hur stort ägande svenskarnas populäraste teknikfonder har i de aktierna.

Amerikanska teknikaktier är den största och viktigaste sektorn i S&P 500 index, som omfattar de 500 största och mest handlade bolagen på de amerikanska börserna.

Teknikaktiernas vikt är idag 22 procent av det totala börsvärdet vilket är historiskt högt. Näst största sektor är finansbolag som består av 14 procent.

I det mest använda globala teknikindex är den amerikanska dominansen total. I MSCI Global Technology är alla de 10 största bolagen amerikanska med Apple i täten som här väger drygt 13 procent. De tio största bolagen utgör drygt 50 procent av index. Och de amerikanska bolagens andel är klart dominerande med hela 85 procent av indexet.

Hetast av teknikaktier är de så kallade FAANG-bolagen. De består av Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet). De har rusta på börserna de senaste fem åren, och den klart lysande stjärnan är Netflix som avkastat 1 462 procent. Men trots den starka uppgången är bolaget klart minst i gruppen. Netflix utgör bara 0,3 procent av S&P 500 index.

Tillsammans står de fem bolagen för drygt 10 procent av S&P 500 index. Det motsvarar knappt halva tekniksektorns vikt.

Den senaste månaden har teknikaktierna svängt allt mer i pris vissa enskilda börsdagar. Nervositeten på finansmarknad börjar bli mer påtaglig. Volatiliteten för amerikanska teknikaktier är den högsta på 15 år, rapporterar Bloomberg. Flera aktörer talar om att teknikaktier överlag börjar se övervärderade ut.

Det är en giftig cocktail och det kan vara dags att se över FAANG-aktiernas risker och storlek i de populäraste globala teknikfonderna bland Avanzas fondutbud. Det skiljer mer än du tror.

Bland de mest köpta är DNB Teknologi, Lannebo Vision, SEB Teknologi, Skandia Time Global och Swedbank Robur Technology. Avkastningen de senaste fem åren skäms inte för sig.

Bäst är DNB Teknologi med 217 procents avkastning, jämfört med Stockholmsbörsens 117 procent med återinvesteradeutdelningar.

Skandia Time-fonden har nästan orkat upp till två hundra procent. Lannebo Vision har gått upp 175 procent, Swedbank Robur Technology har avkastat 156 procent och SEB Teknologi har gått markant svagare än Stockholmsbörsen på 114 procent.

Innehaven i de stora amerikanska FAANG-bolagen varierar ordentligt mellan fonderna.


Lannebo Vision
är den enda fonden som är ”all in” alla fem FAANG-bolagen. Fonden har även störts totalexponering på knappt 27 procent av fondens värde. Största exponering har fonden mot Apple med 8,2 procent och det minsta innehavet är Netflix på 1,8 procent.

Swedbank Robur Technology kommer god tvåa med knappt 25 procent investerat i FAANG-bolag. Fördelningen i de tre aktierna Facebook, Apple och Google (Alphabet) är jämn.

De fonder som har minst FAANG-exponering är Skandia TIME Global och DNB Teknologi. Den sistnämnda har mindre än hälften så stor exponering som Lannebo Vision på 12,8 procent. Fonden har inga innehav i Amazon eller Netflix. Den mest populär är Google (Alphabet) med 8,8 procent, följt av Facebook.

Amazon och Netflix är de minst populära FAANG-aktierna och saknas i tre av fonderna. Det är intressant då de två bolagen har den klart högsta värderingen utifrån P/E-tal. Amazon värderas till P/E-tal 143 på nästa års vinst och Netflix kommer hack i häl på ett hissnande 140, enligt Factset.

Den klart populäraste aktien att äga för fonderna är Google (Alphabet). Den utgör mellan 7,8 procent i SEB Teknologi till 9,1 procent i Swedbank Robur Technology.

Apple är näst mest populär. Men här skiljer det mer i innehavens storlek mellan fondera. Den som tror minst på Apple är DNB Technology som har investerat knappt 1 procent i bolaget. SEB Technology har tagit det största bettet i äpplet och satsat hela 9,4 procent av fondens värde här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -