På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investera i transportboomen

ETF Flyg, tåg och speditionsbolagen tar ikapp mot övriga aktiemarknaden. Och utvecklingen anses vara en bra måttstock på hettan i konjunkturen. Placera har hittat två ETF:er att investera i för den som tror på fortsatt goda tider för transportbolagen.

Konsumenter och företag köper flera varor och reser mer när ekonomin går bra. Det märks hos transportbolagen som får allt mer att göra. Därför anses Dow Jones Transportation Average Index vara en bra temperaturmätare på konjunkturhumöret.

Dow Jones Transportation Average Index mot Dow Jones Industrial

Indexet är prisviktat och innefattar 20 stycken amerikanska flyg-, järnvägs- och speditionsbolag. Och nyligen har det stigit till rekordnivåer, efter att ha konsoliderat under cirka sju månader.

Det tolkas som ett styrketecken bland investerare som valt att se det som en bekräftelse på att uppgångarna i den breda aktiemarknaden så här långt inte varit överdrivna.

Läs mer: Åldring bekräftar börsuppgången

Sparare som tror på fortsatt bra tider för den amerikanska ekonomin, och alltså vidare uppgångar i transportsektorn, har flera investeringsalternativ. Här är två ETF:er för ändamålet.

Ishares Transportation Average ETF

Ishares Transportation Average ETF skuggar Dow Jones Transportation Average och innehåller andelar i samtliga 20 indexbolag. Tyngst väger speditionsfirman Fedex med en andel på nästan 14 procent i portföljen. Näst största innehavet är Norfolk på nära 8 procent.

Norfolk Southern

Därefter följer övriga aktier i indexet med fallande andelar, det tionde störste innehavet Ryder Systems, väger 5 procent i portföljen.

SPDR S&P Transportation ETF

Finanshuset SPDR:s alternativ går bakom ett annat transportindex, S&P 500 Transportation Select Industri Index. S&P:s indexvariant är breddare och rymmer hela 43 stycken bolag, vilket gör exponeringen mot enskilda aktier mindre riskfylld. Största innehavet i fonden är biluthyraren Hertz på 3,5 procent av kapitalet.

Hertz

Näst störst är Avis med en nästan lika stor andel. Det innebär en exponering mot hyrbilsmarknaden på närmare 7 procent.

Fedex, som är Ishares ETF:ens, med råge, största innehav står bara för knappt 3 procent av kapitalet i SPDR:s börshandladefond. Inte heller flygbolagen tar lika stor plats i denna portfölj.

Ser vi till den historiska avkastningen är dock skillnaderna små, SPDR S&P Transportation har stigit 24 procent de senaste tolv månaderna, medan Ishares Transportation Average avkastat 26 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -