Yellen-förhör bäddar för dollarstök

Makrokommentar Den globala ränteuppgången är på mångas läppar. Veckans inflationssiffror och tal av Fed-chefen Janet Yellen kan få det att röra på sig ytterligare, även om det är osäkert åt vilket håll.

Det fortsätter att gå lite trögt på de flesta av världens börser men den svenska börsen orkade ändå med en uppgång på knappt en halv procent under veckan som gick. Det som de flesta på marknaden ändå talar om är den globala ränteuppgång som skett under de senaste veckorna. I Sverige har tioårsräntan stigit från runt 0,4 procent till 0,68 procent.

Mer om ränteuppgången kan ni läsa om i Pär Ståhls text.

Det är framför allt de långa marknadsräntorna som rört sig uppåt, men i veckan kommer flera tunga besked som kan få det att även rörs sig i den korta änden av räntekurvan. Men åt vilket håll återstår att se?

På onsdag frågas Fed-chefen Janet Yellen ut i representanthuset och kommer säkert att pressas kring kommande räntehöjningar och hur centralbanken ska minska ner sin massiva obligationsportfölj. Det kan få både räntor och dollar att röra på sig ordentligt. 

Inflationssiffrorna för juni kan också få det att röra sig på räntemarknaden.

Den svenska inflationstakten för juni publiceras under torsdagen och det troliga scenariot är att inflationstakten har dämpats en aning. Ännu inte något stort problem för Riksbanken i så fall men låga inflationsutfall kan bli en rysare för banken under hösten. Inte minst om oljepriset åter börjar sjunka vilket det fanns tydliga tendenser till under veckan som gick. Brentoljan kostar nu kring 47 dollar per fat.

På samma sätt kan fredagens amerikanska inflationssiffra för juni bli en liten rysare för den falang inom Federal Reserve som vill gå vidare med åtstramningar. Även i USA är låg inflation ett problem och som fredagens sysselsättningssiffror visade är lönetrycket fortsatt lågt trots ett högt resursutnyttjande på arbetsmarknaden.

Annars var fredagens starka amerikanska sysselsättningssiffra en liten lättnad eftersom det funnits en del stigande tvivel kring styrkan i den amerikanska konjunkturen.

Mer kött på benen kring konjunkturen kommer på onsdagskvällen när centralbanken publicerar Beige book, som är en sammanställning av det ekonomiska läget i de olika centralbanksdistrikten,

Annat att hålla koll på är bland annat torsdagens kinesiska handelsbalanssiffror och givetvis Brexit-följetången.

Måndag

Förhoppningen är att investerarförtroendet hålls uppe på en hygglig nivå i EMU-området. Finns dock en viss risk för besvikelse efter svaga börser i EMU-området och den senaste tidens ränteuppgång.

Tisdag

Ekofinmötet lär behandla det magra resultatet från helgens G20-möte samt gå vidare med Brexit-frågan. Humöret bland amerikanska småföretagare väntas ligga kvar på en hög nivå och därmed vara en positiv signal för den amerikanska konjunkturen.

Onsdag

Intressant mätning av de svenska inflationsförväntningarna. Förväntningar kring inflationsmålet på 2 procent skulle nog tas emot med viss lättnad på riksbanken. Inte minst för att dagsinflationen åter väntas fortsätta att sjunka. Mest fokus blir det däremot på det anförande, med efterföljande frågestund, som Fed-chefen Janet Yellen håller inför representanthuset. Nya signaler kring räntan och bantningen av balansräkningen är det som alla väntar på. Håll koll på ränteutvecklingen. Intressant räntebesked från Bank of Canada som väntas höja räntan.

Torsdag

Under natten mot torsdag publiceras tunga kinesiska handdelsbalanssiffror som kan få stor inverkan på börshumöret, framför allt i Asien. Den svenska inflationstakten väntas ha dämpats en aning i juni och om den nedåtgående trenden håller i sig kan det bli en rejäl huvudvärk för Riksbanken efter sommaren.

Fredag

Även den amerikanska inflationstakten väntas ha dämpats en aning. Det ger den falangen i centralbanksdirektionen som vill avvakta med ytterligare räntehöjningar vatten på sin kvarn. Det blir också avslutningen på en mycket intressant räntevecka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -