På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så köper du BYD - fyra vägar till kinesiska elbilsaktien

ETF/Fonder Det kinesiska elbils- och batteribolaget BYD är bland de mest omtalade aktierna globalt. Så här kan du köpa in dig i aktien om du inte vill bli direktägare.

Efter jag skrev artikeln om BYD – Kinas alternativ till Tesla - blev inboxen full med frågor. De flesta frågorna innehöll var och man hur investerar i BYD om man inte vill köpa aktien direkt.

Jag har sonderat fond- och ETF-marknaden och hittat en hel del spännande investeringsförslag. Och dessutom en välkänd aktie som ger exponering mot det kinesiska elbils- och batteribolaget.

Det kommer många nya ETF:er med olika investeringsinriktningar och några har BYD-aktien bland de största innehaven.

Den som vi hittar störst andel BYD-aktier i är Global X China Industrials ETF (CHII). Det är en sektor-ETF som investerar i kinesiska industribolag. Totalt ingår det 41 olika industribolag ,och BYD är fjärde största investering på knappt 5 procent. Inget innehav väger mer än 5,4 procent, vilket ger en jämn och bra riskspridning.

CHII ger en tydlig exponering mot kinesisk infrastruktur och tillverkningsindustri. Det är en ganska stor spridning i tillverkningsindustrin  - från elbilar och batterier som BYD, till lokala kinesiska cementtillverkare.

Huvuddelen av innehaven är klassificerade som små- och medelstora bolag. CHII är ganska skralt omsatt och det är en liten ETF sett till förvaltat kapital. Den är bara på knappt 40 miljoner kronor.

Global X China Industrials ETF (CHII)

För den som vill öka fokus på elbilar och de grundämnen som behövs i batteriprocessen så har vi en gammal Placera-favorit, ETF:n Global X Lithium and Battery tech (LIT). Den som vill förkovra sig ytterligare så har min kollega Fredrik von Schantz skrivit om den i Genväg till Litiumplacering.

Global X Lithium and Battery tech (LIT) erbjuder exponering mot gruvbolag som bryter litium, bolag som raffinerar råvaran som batteritillverkare. BYD utgör 3,6 procent och du får även med Tesla på 6,2 procent av fondens värde. Största innehavet är en av världens största litiumproducenter, FMC Corporation, som motsvarar hela 25 procent av fondens värde. LIT har en bra omsättning och det förvaltade kapitalet är på knappt 2 miljarder kronor.

Global X Lithium and Battery tech (LIT)

Det finns givetvis aktivt förvaltade fonder som investerar en stor andel i BYD. Den svenska tillväxtmarknadsspecialisten East Capital har investerat tungt i BYD med fonden East Capital China Environmental.

Fonden investerar i bolag där produkter, tjänster, teknik och infrastruktur bidrar till hållbar utveckling och lösningar på miljöproblemen i Kina. Investeringsområdet består av företag i en mängd olika branscher, bland annat ren energi, energieffektivitet, rena transporter, rent vatten och luft och hållbart jordbruk.

BYD är fondens näst största innehav på knappt 5 procent. Totalt har fonden 42 innehav och en bra riskspridning där inget innehav väger mer än 7 procent. Stora bolag utgör den största delen på 68 procent och industri är den viktigaste sektorn med knappt 50 procent. Förvaltningsavgiften är 1,7 procent och fonden förvaltar idag 118 miljoner kronor.

För den som vill sprida risken ytterligare så går det att ta rygg på superinvesteraren Warren Buffett. Han fick tidigt upp ögonen för BYD och investerade redan år 2008 genom sitt investmentbolag Berkshire Hathaway som köpte 10 procent av bolaget för 230 miljoner dollar.

Berkshires procentuella ägande har minskat, när Samsung har tagit en större del i BYD. Idag har Warren Buffetts bolag drygt 8 procent och värdet skäms inte för sig, idag är det värt hela 1,5 miljarder dollar. Det är sannolikt ett av de innehav som avkastat bäst i Berkshire Hathaways portfölj de senaste 10 åren. BYD utgör cirka 1 procent av Berkshire Hathaways totala värde och placerar sig bland bolagets 20 största innehav.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -