Dustin: Osäkerhet på kort sikt

Aktieanalys Marknadsreaktionen på Dustins tredje kvartal var sval, marginalen krympte men bolagets omsättning växer med god fart, delvis genom förvärv. Men tvivlen på aktien ökar.

It-handlaren Dustin är ett kvalitetsbolag med gott kassaflöde och hög direktavkastning. Kärnan i verksamheten är försäljning av hårdvara, vilket är en bransch med generellt låga marginaler. Det sker via en välfungerande it-plattform som länkar samman leverantörerna och slutkunden.

Satsningarna framåt görs dock på tjänstesidan, där marginalerna är bättre. Och senaste tiden har flera förvärv gjorts, bland annat i Norge. Organisationen har stärkts för att sälja mer molntjänster.

Bolaget satsar också på egna märkesprodukter och inom tre år är målet att den årliga försäljningen överstiger 400 Mkr. På dessa är marginalerna betydligt bättre än på inköpta varor.

I och med de skrala marginalerna inom huvudaffären är det främst omsättningstillväxt som ska driva lönsamheten. Och tillväxten i det brutna räkenskapsårets tredje kvartal var god, närmare 14 procent växte försäljningen på totalen och 9 procent organiskt vid fasta växelkurser. Det är högre än målet om 8 procent organisk tillväxt årligen över en konjunkturcykel.

Dustin växer främst i försäljningen mot större företag och offentlig sektor. Tyvärr är marginalerna lägre inom nya större ramavtal, vilket är vad som pressat lönsamheten i kvartalet, och något vi känner igen från tidigare rapporter.

Ebitda-nivån, lönsamheten i rörelsen innan finansiella kostnader och avskrivningar, sjönk till 4,2 procent (4,6 procent), vilket delvis förklarar marknadens skepsistill aktien under onsdagen. Det uttalade målet från bolaget är ett marginalsnitt på 5-6 procent på sikt.

Lönsamheten var också lägre än analytikernas koncensus från Factset (4,6 procent). Och väl under vårt tidigare antagande, om en marginal i linje med bolagets egen målsättning rullande i framtidskalkylen.

Tittar vi på vinsten i kronor och ören antog analytikerna ett överskott på 90 öre per aktie i kvartalet. Men resultatet kom in 30 procent lägre, 62 öre per aktie var facit.

Helårsprognosen på nästan 4 kronor per aktie i vinst är därför hotad. Så är även Placeras tidigare uppskattning om en vinst på 3,60 kronor per aktie vid räkenskapsårets slut. Den uttalade inriktningen är att dela ut 70 procent av vinsten och Dustin har gjort sig känd som en lite spännande högutdelare.

Nettoskuldsättningen är under kontroll och väl inom målbilden 2-3 gånger ett justerat ebitda-resultat. Därför skulle utdelningen kunna bli lika bra som i fjol (2,40 kronor per aktie) även om resultat blir sämre än väntat.

Ledningen flaggar också för flera förvärv, 3-5 adderade verksamheter per år ska bidra till att öka lönsamheten på sikt.

Om knappt sex månader förlorar Dustin sin vd Georgi Ganev, som går vidare till jobbet som chef för investmentbolaget Kinnevik. Det är ett avbräck för Dustin som skapar ett litet vacuum.

Georgi Ganev

Bolaget har en utstakad plan och om näste person på vd-posten förvaltar bolaget lika fint blir Dustin en bra investering på sikt. Men mer kortsiktigt är osäkerheten inför en så stor förändring inte positivt för aktiekursen.

Vid flera tidigare analystillfällen har valet av rekommendation vägt på en knivsudd. Senast tippade det över på köp, trots en rätt hög värdering. Men under de tre senaste månaderna har utvecklingen underträffat börsen som helhet.

Analytikerna har höga förväntningarna Dustin. Men de senaste kvartalen har resultaten från bolaget kommit under koncensus, därför är det sannolikt att vi får se en och annan nedjustering framåt.

Över rullande tolv månader omsatte bolaget närmare 9 miljarder kronor. Givet en ebitda-marginal på 4,7 procent landar resultatet på cirka 425 Mkr. Det ger en EV/ebit-multipel på höga 14,7. Därför väger beslutet, denna gång, istället över åt det negativa hållet, vi justerar vår rekommendation till neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Dustin Group Neutral 67,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -