Här är årets fondvinnare

Fonder Europa, Asien och Turkiet - och smala branschfonder. Det är vinnarreceptet för fonderna hittills i år-

Den senaste månaden har uppgångarna lugnat ner sig på världens börser. Men årets uppgång har bjudit på flera börsrekord.

MSCI Världsindex har stigit med knappt 4 procent, i svenska kronor. USA-börserna har inte riktigt hängt med och uppgången är upp 0,5 procent i svenska kronor, men i lokal valuta är uppgången 8 procent. MSCI Världsindex utgörs till drygt 50 procent av amerikanska bolag.

Bland de europeiska börserna hittar vi flera börsrekord under året. Breda Europaindex, som innehåller 15 länder och har Londonbörsen är den största marknaden med knappt 28 procent, har avkastat drygt 8 procent i svenska kronor. Stockholmsbörs har utvecklats ännu bättre än Europasnittet och är upp hela 10,5 inklusive utdelningar.

Det är den svenska kronans framfart mot den amerikanska dollarn som minskar många av de utländska investeringarna i kronor. En amerikansk dollar har sjunkit i värde från 9,10 kr till vid årsskiftet till 8,43 kr den sista juni. Det drar ner avkastningen när den räknas om till svenska kronor med 7 procent.

 

Mot euron har kronan däremot minskat i värde marginellt, från 9,58 kr vid årsskiftet till 9,63 kr den sista juni. Det motsvarar en värdeminskning med en halv procent.

En annan vinnare är tillväxtmarknaderna. Breda tillväxtmarknadsindex som omfattar 23 länder har gått upp med i snitt 10 procent. Bland tillväxtmarknaderna sticker de asiatiska börserna ut med en uppgång på drygt 14 procent, i svenska kronor. Även de har haft den bästa uppgången sedan 2012.

Placera har listat fondvinnare och fondförlorare från Avanzas fondutbud. Det första halvåret 2017 har skapat en stor skillnad mellan vinnarfonder och förlorarfonder. Det skiljer hela 56 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden.

Vinnarlistan består av en brokig skara fonder. Den innehåller smala branschfonder, Asienfonder, Europafonder och inte minst ett antal Turkietfonder.

Överst på vinnarlistan hittar vi hälsovårdsfonden C Worldwide Medical Small & Mid Cap som har stigit över 28 procent sedan årsskiftet. Fonden investerar i mindre bolag inom läkemedel, bioteknik och hälsovård. Nordamerika utgör den klart största marknaden på knappt 89 procent. Flera innehav har utvecklats mycket starkt och två av fondens investeringar redan har blivit uppköpta med hög premie under första halvåret.

Nästa högst på listan hittar vi succéfonden Swedbank Robur Ny teknik. Förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt har en stor förmåga att hitta framtida vinnare och året har startat bra. Fonden investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Att de är duktiga över tid att hitta framtida vinnare, vittnar den 160-procentiga avkastningen de tre senaste åren om.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt

Hela tre av tio fonder på vinnarlistan består av Turkietfonder. Överst hittar vi HSBC GIF Turkey som avkastat hela 25,2 procent. De tre turkietfonderna har gått bättre än Morningstars kategorisnitt som avkastat 19 procent sedan årsskiftet. Fonderna har även hängt med Istanbulbörsens framfart på knappt 18 procent i svenska kronor. En bidragande orsak till den starka uppgången var oväntat starka BNP-siffror för det först kvartalet.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt olja- och energifonder. Fallet i oljepriset har även dragit med sig den oljeberoende Moskvabörsen söderut, och vi hittar tre Rysslandsfonder på bottenlistan.

Kategorisnittet för energifonder har backat 20 procent sedan årsskiftet. Oljepriset noterade årets lägsta nivå på 44,60 dollar fatet den 22 juni,  hittills i år har oljepriset backat med över 16 procent från 57 dollar fatet vid årsskiftet.

Överst på förlorarlistan har vi tre energifonder med Gustavia Proxy Petroleum Energy i topp. Nedgången för de tre fonderna är större än oljeprisets utveckling. Att fonderna har utvecklats sämre än oljepriset har att göra med att de även investerar i olje- och energibolag och inte i fysiska olja.

Energifonderna investerar i oljeutvinningsbolag som påverkas av många fler faktorer än oljepriset. Energiaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då flera har oljeutvinning i vissa diktaturer. 

Bland Rysslandsfonderna hittar vi Pictet Russia Equities i botten, den fonden har backat hela 15,8 procent. De tre Rysslandsfonderna på listan har avkastat bättre än Moskvabörsen som tappat drygt 20 procent i värde det först halvåret. Drygt 50 procent av Moskvabörsens värde utgörs av olje- och energibolag, och näst största sektor är finansbolag med knappt 24 procent.

Vi hittar även flera Råvarufonder i botten. Kategorin Råvarufonder-blandade har backat med 9 procent sedan årsskiftet. Olja och bensin utgör oftast den största delen i flera råvaruindex med runt 30 procent. Vilket förklarar en stor del av nedgången för fonderna som speglar index till viss del.

Blackrock Global Funds Natural Resources har haft en tuff start på året och backat 14 procent. Fonden investerar 40 procent i olja- och energibolag och det största innehavet är oljebolaget Royal Dutch Shell och det Schweiziska råvarubolaget Glencore.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -