Djävulen sitter i detaljerna

Makrokommentar Den marginella höjningen av Riksbankens räntebana är betydligt mer betydelsefull än vad som kan tyckas vid en första anblick. För första gången på länge finns inte längre några hot/löften om ytterligare stimulanser.

Det kan visserligen tyckas som en petitess men det var ändå symboliskt viktigt att Riksbanken lyfte den framtida räntebanan med 0,03 procentenheter. Därmed följer Riksbanken i spåren på de flesta andra av världens centralbanker som också börjat avskriva ytterligare penningpolitiska stimulanser.

Det är dessutom första gången på åratal som Riksbanken inte har en räntebana som indikerar att nya räntesänkningar ligger i pipeline.

Det här var en väntad åtgärd givet att svensk ekonomi befinner sig i högkonjunktur och att inflationen (KPIF) legat nära målet på 2 procent under större delen av 2017. Den enda tveksamhet som egentligen fanns inför dagens räntebeslut var hur stor hänsyn direktionen skulle ta till den kraftiga kronförstärkning som skett under de allra senaste dagarna.

Nu väljer banken att verbalt försöka hålla tillbaka ytterligare kronförstärkning genom att betona att reporäntesänkningar framöver trots allt inte är uteslutna. Ett hot som marknaden troligen kommer att ta rätt lätt på, så länge centralbankerna i vår omvärld går i riktning mot en mindre expansiv penningpolitik. Men riktigt kortsiktigt tycks hotet ändå ha bitit eftersom kronan försvagats med några ören mot både euro och dollar.

På lite längre sikt bör man ändå räkna med att kronan fortsätter stärkas eftersom den, på valutamarknaden, fortfarande betraktas som undervärdera med omkring 10 procent mot bägge dessa valutor. På så sätt kan Riksbankens, kanske lite mer logiska agerande i samband med dagens penningpolitiska beslut, få mer långtgående effekter än vad de små förändringarna i prognoserna kan tyckas ge anledning till.

I övrigt meddelar Riksbanken att köpen av statsobligationer löper på enligt plan och att de när de avslutas i slutet av det här året kommer att uppgå till hisnande 290 miljarder kronor, exklusive återinvesteringar. Det sätter Riksbanken i en helt unik position när det gäller hur stor andel av den totala obligationsstocken man äger som centralbank. Både ECB och Federal Reserve hamnar mil efter Riksbanken i det avseendet.

En första räntehöjning väntas i sin tur dröja till mitten av 2018 och det är först ett år efter detta som styrräntan orkar över nollstrecket. Ska man tro Riksbankens prognoser lär det därför bli en ganska bekväm resa att ligga kvar med rörlig boränta under de närmaste åren.

Som Riksbanken själva betonar är dessutom bankens framtida penningpolitik i hög grad beroende av hur centralbankerna i vår närmaste omvärld i sin tur väljer att agera. Så länge ECB vilar på hanen kommer därför Riksbanken att göra samma sak.

Det finns heller inte något som talar för att den svenska inflationen ska dra iväg. Snarare tvärtom. De svenska löneökningarna är för låga för att inflationen långsiktigt ska pressas upp mot inflationsmålet och en starkare krona bidrar dessutom till att trycka ner inflationsutsikterna ytterligare.

Det finns därmed en hel del nedåtrisker mot Riksbankens tämligen modesta prognoser om en inflationstakt på 1,7 procent 2018 och 2,0 procent 2019 (KPIF). Redan under hösten kan Riksbanken stå inför nya, svåra dilemman med svaga inflationsutfall och en starkare krona. Men då har vi troligen en ny riksbankschef i antågande eftersom Stefan Ingves nuvarande mandat går ut vid årsskiftet efter 12 år på posten. Det är svårt att tro att banken kommer att göra några större avsteg från nuvarande strategi inför detta skifte.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -