På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vinnarna bland Sverigefonderna

Fonder Trots förra veckans sura börsklimat har det första halvåret bjudit på en stark Stockholmsbörs. Placera har listat vinnare och förlorarna bland Sverigefonderna. Skillnaden är större än du tror.

Det breda SIX Return Index som omfattar Stockholmsbörsens har avkastat 10,8 procent inklusive utdelningar det första halvåret. Det är knappt 2 procentenheter bättre än OMXS30 index som omfattar de 30 mest omsatta och största bolagen på Stockholmsbörsen.

Enligt Morningstar har kategorisnittet för Sverigefonder avkastat 10,4 procent och inte orkat upp till breda aktieindex. Tittar vi på fondkategorin Sverige små- och medelstora bolag, så stiger avkastningen till 11,2 procent.

Bara för att börsen är upp har alla fonder inte hängt med index. De som trott på aktier som Fingerprint och H&M har haft ett tufft första halvår. Det gör att spridningen mellan fonderna är stor. Det skiljer drygt 16 procent i avkastning mellan sämsta och bästa fond det första halvåret.

Vinnarlistan från Avanzas fondutbud innehåller en blandning av aktivt förvaltade fonder, passivt förvaltade och fonder med en systematisk investeringsprocess.

Fondbolaget Spiltan kammar hem de två översta platserna. Överst tronar Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har stigit knappt 19 procent sedan årsskiftet. Fonden investerar i fjorton svenska investmentbolag, vilket visat sig över tid vara ett vinnande koncept, trots att allt fler olyckskorpar varnar för att just investmentbolagen börjar bli övervärderade.

De två största innehaven är Investor och Industrivärden som utgör drygt 50 procent av fondens värde, och båda aktierna har avkastat drygt 22 procent.

Det bäst presterande investmentbolaget i fonden är Gustav Douglas Latour som har startat året starkt med en uppgång på 26 procent

Spiltan Aktiefond Småland har gått upp med 15,6 procent.  Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag från Småland. I dagsläget har den 34 investeringar. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Här sticker Profilgruppen och Fagerhult ut som solklara vinnare det första halvåret med 66 respektive 58 procentsavkastning. 22 av fondens innehav har gått bättre SIX Return index.

På vinnarlistan finns tre fonder med systematisk investeringsprocess. Två av fonderna kommer från fondbolaget Simplicity som använder en systematisk investeringsprocess som utifrån statistisk analys screenar efter kvalitetsbolag. 

Bäst har Simplicity Sverige har avkastat knappt 16 procent, följt av deras svenska småbolagsfond som ökat med 13,3 procent. Den tredje systematiiskt förvaltade fonden är Inside Sweden som har avkastat drygt 13 procent. Fonden jobbar med en systematisk investeringsprocess med fokus på att ta rygg på bolagens insiderpersoner.

Överst på förlorarlistan återfinns Coeli Select Sverige. Fonden är endast upp 2 procent sedan årsskiftet. Coeli Select Sverige är en koncentrerad och aktivt förvaltad aktiefond som investerar i stora och medelstora svenska bolag. Fonden består av 15 innehav.

Det som bidragit mest till fondens svaga avkastning är Hennes & Mauritz (-15 procent) och danska smycketillverkaren Pandora (-32 procent)

Ansvarig förvaltare är Mattias Eriksson, som tog över fondens förvaltning först i maj i år. Han kan inte lastat för den svaga avkastningen. Huvuddelen av innehaven har han fått ärva från den tidigare förvaltaren. De tre senaste åren har fonden haft en mager avkastning på 23 procent jämfört med index som utvecklats drygt 40 procent.

En annan fond med en svag avkastning är Affärsvärldenfonden. Förvaltningsprocessen bygger på idéer från tidningen Affärsvärldens modellportfölj och innehåller 23 innehav. Fonden har halkat efter index och kategorisnittet med en avkastning på knappt 7 procent.  

Längre ner på listan hittar vi två fonder från Alfred Berg som inte hängt med i årets uppgång för index. Det är Alfred Berg Sverige Plus och Hållbar Tillväxt Sverige. Även här spökar klädaktien H&M som finns bland de större innehaven i båda fonderna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -