Ingves blir veckans rysare

Makrokommentar Det rörde sig rejält på finansmarknaden under veckan som gick. Juli startar dessutom med tunga besked som kan sätta ytterligare fart på marknadsrörelserna.

Junibörsen fick en svag avslutning och den svenska börsen backade med cirka 1,5 procent under månaden. Det rörde sig dessutom en hel del på andra delar av finansmarknaden under förra veckan.

Marknadsräntorna steg kraftigt på förväntningar om stramare centralbankspolitik framöver. Här är det framför allt ECB-chefen Mario Draghi, som med positiva budskap kring ekonomin, driver på förväntningsbilden. Det här märks bland annat i en fortsatt förstärkning av euron som nu kostar kring 1,14 dollar per euro. En nivå den inte varit på sedan juni i fjol.

Det här har också spillt över på svenska räntor och den svenska kronan då ECB varit det största hindret för Riksbanken att försiktigtvis börja stram åt den extremt lätta penningpolitiken. Kronan stärktes rejält under veckan som gick, både mot euro och dollar.

Kronförstärkningen blir ett litet dilemma för Riksbanken att hantera inför tisdagens penningpolitiska besked. Väntat är att Riksbanken ska ta bort sin nedåtbias i kommunikationen, vilket sannolikt skulle bidra till att kronan stärks ytterligare. Det här kan få Riksbanken att tveka med hårdare besked kring penningpolitiken. Hur budskapet från banken slutligen kommer att se ut blir en av veckans riktiga rysare.

Veckan är även annars fylld med tunga siffror och besked som lär sätta stor prägel på sommarens finansmarknad.

Under måndagen rullas inköpschefsindexen för industrin i juni ut. Bra siffror kan få börshumöret att vända upp.

På onsdag är det dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att redovisa utvecklingen i juni och vad de tror om framtiden. Även de siffror som lär bli viktiga för börshumöret. På kvällen publiceras dessutom protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte.

Veckan avslutas sedan med de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för juni. Håll särskild koll på löneutvecklingen, som givet den låga inflationen, blir en viktig input för vad vi ska tro om ytterligare räntehöjningar från Federal Reserve.

Intressant att följa blir dessutom om oljan ska fortsätta sin resa uppåt och åter orka upp över 50 dollar per fat (Brent).

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Från Kina har det redan kommit en positiv överraskning när indexet med knapp marginal pressade sig över den viktiga 50-nivån. Annars är det mest väntat att indexet ska hålla sig relativt stabila på en hygglig nivå där Sverige och Tyskland sticker ut i positiv bemärkelse. Det bästa för börshumöret vore om det amerikanska indexet lyckades överraska positivt.

Tisdag

Riksbanken lämnar räntebesked och väntas låta styrräntan ligga kvar på -0,50%. Däremot finns förväntningar på att banken följer flera andra centralbanker i spåren och tonar ner behovet av ytterligare stimulansåtgärder. Håll främst koll på vad som händer med kronan efter beskedet.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Även här väntas stabila indexsiffror på en hygglig nivå. Det skulle kunna räcka för att ge riskaptiten en skjuts uppåt. Under kvällen publicerar den amerikanska centralbanken protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Då kan vi få mer vägledningen kring hur styrkeförhållandet ser ut mellan de som vill gå fram med ytterligare räntehöjningar i närtid och de som vill avvakta.

Torsdag

Inköpschefsindexet för tjänstesektorn i USA blir sannolikt viktigt för börshumöret liksom ADP-mätningen över sysselsättningen i privat sektor. Det bör dock noteras att ADP-mätningen varit en ganska svag indikator på var den officiella sysselsättningssiffran senare hamnar. Därför är nog många lite tveksamma att dra slutsatser inför fredagens amerikanska sysselsättningssiffra.

Fredag

Tunga amerikanska arbetsmarknadssiffror för juni. Sysselsättningen väntas ha stigit något snabbare i juni samtidigt som arbetslösheten ligger kvar strax över 4 procent. Viktigast är ändå siffran över löneökningarna. Efter den senaste tidens låga inflationsutfall tvekas många om ytterligare räntehöjningar i år. Fortsatt låga löneökningar skulle ge dessa vatten på sin kvarn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -